Σύσκεψη ΟΒΣΑ

ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Εισήγηση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσε

Εκ μέρους του ΔΣ της ΟΒΣΑ σας καλωσορίζουμε σήμερα. Είστε εδώ τα ΔΣ των σωματείων της ομοσπονδίας.
Μας τιμάτε με τη παρουσία σας εκπρόσωποι των ΔΣ της ομοσπονδίας ξύλου, βιβλίου, επιδιορθωτών υποδημάτων.
Μας τιμάτε με τη παρουσία σας και μας δείχνεται μέσα από τις πολλαπλές μαζικές, αγωνιστικές  δράσεις σας  το δρόμο, η ένωση και η ομοσπονδία των συνταξιούχων.
Μας τιμάτε με τη παρουσία σας εκπρόσωποι των ΔΣ άλλων σωματείων που δεν είναι στη δύναμη της ΟΒΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα.
Ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ σήμερα.

 

Πήραμε αυτή τη πρωτοβουλία, γιατί ανησυχούμε πολύ για το θέμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην βουλή, επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί και «εκσυγχρονίζονται» σε ηλεκτρονικούς κάτω από τη πίεση και τον φόβο των λαϊκών αντιδράσεων. Την ώρα που με τεραστίους κόπους προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι α/α ΕΒΕ οδηγούνται στα λουκέτα και τη χρεοκοπία, που μέρα με τη μέρα σφίγγει όλο και περισσότερο  στο λαιμό μας η θηλιά της πίεσης από το ταμείο, την εφορία, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, που τα χρέη αυξάνονται, την ίδια ώρα πλέον απειλείται άμεσα το σπίτι, τα εργαλεία, τα μαγαζιά και οι λογαριασμοί μας.
15.000 ακίνητα μέσα στο 2018 θα βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί. 130.000, μέχρι το 2021.Αυτός είναι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με χρέη στην εφορία πάνω από 500 ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν 503 χιλιάδες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ. Επίκειται η ενοποίηση των χρεών στα ταμεία και την εφορία και η κατάργηση των ΚΕΑΟ. Από 1η Μάιου μπαίνουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα ενοποιημένα χρέη ταμείων -δημοσίου. Ήδη οι κατασχέσεις λογαριασμών έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και διογκώνονται, και έπεται συνέχεια με τις κατασχέσεις ακινήτων. Αυτά έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς», για να πάρει την 3ηαξιολόγηση, δηλαδή το χρυσό μετάλλιο αντιλαϊκής πολιτικής από τα επιτελεία των μονοπωλίων.
20.000 συνάδελφοι μας θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το 78-80% έχουν χρέη στον πρώην ΟΑΕΕ, αυτό λένε τα δημοσιεύματα. Πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν τελικά να βγουν στην σύνταξη; γιατί όσοι έχουν χρέη πάνω από 20 χιλ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ την διαφορά για να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα χρέη τους. Έχουν να τα πληρώσουν ή θα χάσουν και αυτά που πλήρωσαν;

 

  • Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί το φιλέτο της λαϊκής κατοικίας με πρόσχημα την διευθέτηση των «κόκκινων δάνειων». Από τις επιδόσεις τους σε αυτόν τον τομέα, κρίνεται και η βιωσιμότητα τους, αυτό σημαίνουν τα περίφημα stress-test. Τίποτα το περίεργο, είναι γνωστός ο ρόλος των τραπεζών. Να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους για να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα τα μονοπώλια, εμπόριο χρήματος κάνουν.
  • Από κοντά κάθε είδους πολυεθνικά και ντόπια κοράκια– τα περιώνυμα hedgefunds -,που θα πάρουν στα χέρια τους κάθε δάνειο που δυσκολεύονται οι τράπεζες να εισπράξουν, για να τις διευκολύνουν να «εξυγιάνουν» τα χαρτοφυλάκια τους. Εισροή κεφαλαίων για να τονωθεί η ανάπτυξη δεν ζητά η κυβέρνηση; Να τα κεφάλαια, μόνο που θα κανιβαλίσουν σε βάρος της λαϊκής στέγης όπως έγινε και σε άλλες χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις.
  • Από κοντά, ακόμα, και η περίφημη ΑΑΔΕ για να εισπράξει και το τελευταίο ευρώ κάθε αντιλαϊκού φόρου που επιβλήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί και τα ΚΕΑΟ που έχουν αναλάβει να μετατρέψουν τις δυσκολίες κάθε αυτοαπασχολουμένου να πληρώσει την ασφαλιστική του εισφορά, σε εφιάλτη που απειλεί το σπίτι του. Τι να τις κάνεις τις 120 δόσεις όταν τα χρέη στο δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δις; 1 τους 4 δεν κατάφερε να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις το 2017. Πως θα πληρώσει και την ρύθμιση και τους νέους φόρους ; Και 500 δόσεις να κάνει η κυβέρνηση το φορτίο είναι βαρύ και δεν σηκώνεται. Άλλωστε η τύχη των προηγούμενων ρυθμίσεων είναι γνωστή.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται οργάνωση και αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που έρχεται. Από αυτή τη σκοπιά, νομίζουμε ότι χρειάζεται να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε με αφετηρία τη κινητοποίηση για περικύκλωση του υπουργείου οικονομικών στις 21 του Φλεβάρη στις 18:30. Χαιρετίζουμε τα πρώτα 15 σωματεία που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και είμαστε σίγουροι ότι θα πολλαπλασιαστούν, ότι το κάλεσμα του αγώνα για την επιβίωση μας, θα αγκαλιάσει όλες τις ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία και όλους τους α/α της αττικής, έτσι ώστε κάθε σωματείο στις 21 να είναι εκεί με το πανό του, το μέλη του, για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στο κατάπτυστο μέτρο των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Το θέμα αφορά όλο των λαό, όχι μόνο τους μικρούς ΕΒΕ και α/α. Για εκείνη τη μέρα έχουν παρθεί ήδη δεκάδες αποφάσεις και από εργατικά σωματεία, από φορείς των γυναικών, από φοιτητές, από μαθητές, από αγρότες στην επαρχία. Αφορά τους πάντες. Αφορά τα παιδιά μας γιατί αυτό που θα τους αφήσουμε τελικά είναι χρέη.

Να διαδηλώσουμε αποφασιστικά και να απαιτήσουμε:

  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο. Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΕΦΚΑ πρώην ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

 

  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας- πρόνοιας περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Πήραμε τη πρωτοβουλία οι αντιπρόσωποι της ΟΒΣΑ στη ΓΣΕΒΕΕ και βάλαμε το ζήτημα της κινητοποίησης στις 21 του μήνα στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ τη Κυριακή που μας πέρασε. Για ακόμα μια φορά φάγαμε πόρτα. Καλά εντοπίζει και αναλύει η ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις τις βλέπει στους διαλόγους με τα υπουργεία, στα διαβήματα και στις συναντήσεις και στα δύσκολα μάλιστα βάζει και πλάτη π.χ δημοψήφισμα….., πολυνομοσχέδιο που το θεώρησε σε θετική κατεύθυνση. Δοκιμάστηκαν αυτοί οι τρόποι χρόνια τώρα και απέτυχαν παταγωδώς. Από τα τσακάλια δε γλυτώνεις με ευχές και παρακάλια που λέει και ο ποιητής. Χρειάζεται σύγκρουση, χρειάζεται οργανωμένος αγώνας.


Οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κάνουν φιέστες και  παζάρια για το μερίδιο των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην πίττα των μονοπωλίων. Τέτοιο χαρακτήρα έχει η διημερίδα που ετοιμάζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ. Θα ωφεληθούν οι αυτοαπασχολούμενοι από κάτι τέτοια; Δεν έγινε ποτέ δεν θα γίνει πολύ περισσότερο σήμερα που η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αυτά, δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες τους, απέναντι από τα συμφέροντα τους. Μερικές μεγάλες επιχειρήσεις εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.
Τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ και α/α  είναι όχι μόνο διαφορετικά, αλλά και ανταγωνιστικά με αυτές τις επιχειρήσεις. Η ζωή έχει δείξει ότι οι μεγάλοι μεγαλώνουν όταν βγάζουν από τη πιάτσα τους μικρούς. Το κάθε ευρώ που πάει στις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των μεγάλων έχει βγει από την φόρο-αφαίμαξη και των αυτοαπασχολούμενων. Δυνάμωμα των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεσαίων  σημαίνει νέα λουκέτα για τους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς ΕΒΕ, το ξέρουμε, το μάθαμε, το ζούμε.

 

Και όχι μόνο αυτό αλλά και τα μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων αυτών είναι διαφορετικά. Οι μεσαίοι και οι μεγάλοι θέλουν κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για να κερδοφορήσουν. Εκεί ναι, είναι απαραίτητες οι φιέστες και οι κοινωνικοί διάλογοι της ΓΣΕΒΕΕ. Οι μικροί που θα πληρώσουν το μάρμαρο, μόνο τους αγώνες έχουν στα χεριά τους, άσχετα αν το όπλο αυτό το χρησιμοποιούν η όχι. Η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να στηριχτεί στην πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Αυτοί παζαρεύουν μερίδια για μια χούφτα μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στην σκιά των μονοπωλίων. Τα οράματα και οι σχεδιασμοί που υπηρετούν, είναι ξένα με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων.

Συνάδελφοι
Εμείς εδώ σήμερα, θα σηκώσουμε το βάρος του αγώνα και του ξεσηκωμού των μικρών ΕΒΕ. Εμείς να πρωτοστατήσουμε, εμείς να βάλουμε πλάτη για το ξεσηκωμό των μικρών ΕΒΕ και α/α. Να τοποθετηθείτε σήμερα όσο το δυνατόν περισσότεροι, να πείτε γνώμες και απόψεις αλλά να συμφωνήσουμε στο κύριο. Είναι ανάγκη για συνεχιζόμενο και ακούραστο διαρκή αγώνα. Αγώνα που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή μας, με την αξιοπρέπεια μας.

Συνάδελφοι

Η πείρα όλων μας εδω, δείχνει ότι η ανάπτυξη που διαφημίζεται δεν αφορά τους μικρούς ΕΒΕ. Αντίθετα η ανάπτυξη αυτή είναι στρωμένη με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αυτά αποκαλύπτουν οι κυβερνητικές προθέσεις.

 Η ανάπτυξη σχεδιάζεται με τις προδιαγραφές  των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των τραπεζιτών, των μεγάλων αλυσίδων εστίασης, των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από τώρα έχουν κόψει τον λογαριασμό που πέφτει στο μερτικό κάθε αυτοαπασχολούμενου, κάθε εργαζόμενου, κάθε αγρότη. Και ο λογαριασμός αυτός είναι βαρύς. Καλούν τα λαϊκά στρωματά να πληρώσουν την ανάπτυξη, όπως πλήρωσαν μέχρι τώρα την κρίση.

Συνάδελφοι,
Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την ανάπτυξη που ετοιμάζονται να μας φορέσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, και προβάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι εξαγγελίες περί «δίκαιης» ανάπτυξης είναι στάχτη στα μάτια, για να αποσπάσουν την συναίνεση μας, για να μας  αποπροσανατολίσουν. Θα γίνουμε ξανά το υποζύγιο για να καλυφτούν τα ελλείμματα και να επιβληθεί η δημοσιονομική πειθαρχεία όπως λένε, δηλαδή, κέρδη για τους μεγάλους , φτώχια και κυνηγητό για τους αυτοαπασχολούμενους. Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι ένα βήμα ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η θέση των αυτοαπασχολούμενων βρίσκεται στην αγωνιστική αντιμονοπωλιακή όχθη. Μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουμε τους ίδιους αντίπαλους, που έχουμε κοινά συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος της μοναδικής λύσης, ο δρόμος της αγωνιστικής διεξόδου. Η μόνη δύναμη που μπορεί να συνεισφέρει στη υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και σήμερα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, επιδιώκουμε να οργανώσουμε τη πάλη των αυτοαπασχολούμενων με διαδηλώσεις και αγώνες κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Συνάδελφοι το γενικότερο κλίμα αναμονής, οι περιορισμένες διαθέσεις όπου συνυπάρχει με την αγανάκτηση, με τη λογική που καλλιεργείτε έντεχνα ότι δε γίνεται τίποτα με τους αγώνες να κυριαρχούν   ακόμα στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοαπασχολουμένων. Αυτό το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί. Η αγανάκτηση να γίνει οργάνωση και διάθεση για αγώνα, η μοιρολατρία να γίνει  πείσμα και  αποφασιστικότητα ότι οργανωμένοι στα σωματεία, στις ενώσεις, μπορούμε να τους νικήσουμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, αρκεί να γίνουμε περισσότεροι και τα σωματεία μας πιο μαζικά.
Χρειάζεται, από αύριο το πρωί να μην υπάρξει κλάδος, μαγαζί και συνοικία, που δεν θα φτάσει το κάλεσμα του αγώνα. Η ανακοίνωση, η αφίσα της ΟΒΣΑ, το πανό, η ντουντούκα, τα τρικάκια, η προσωπική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο να χαρακτηρίσουν τη δράση των σωματείων, των ενώσεων, των επιτροπών όλες τις επόμενες μέρες.
Να αποτελέσουν στοιχεία που θα αφήσουν παρακαταθήκη για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, για δημιουργία σταθερών και στέρεων δεσμών με τα μέλη. Χρειάζεται επίμονη και υπομονή δουλειά πόρτα τη πόρτα, μαγαζί το μαγαζί. Αυτό λύνεται μόνο με καλό σχεδιασμό εξορμήσεων από το ΔΣ.
Υπάρχει πείρα στα σωματεία. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να αλλάξει η κατάσταση και το κλίμα που υπάρχει. Τα σωματεία να φτάσουμε παντού, να εντάξουμε περισσότερους συναδέλφους στην οργανωμένη πάλη, για πιο σταθερή, πιο οργανωμένη, πιο δημιουργική δράση με τα μέλη μας. Η μικρή πείρα, που έχουμε δείχνει ότι αποτελέσματα είχαμε, όταν δουλέψαμε με τέτοιους όρους, όταν δημιουργήσαμε μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των ίδιων των πρωτοβάθμιων, δεσμούς με τους συναδέλφους, όταν συζητήσαμε μαζί τους για τις καθημερινές τους ανησυχίες, για τα βάσανα και τα προβλήματα τους. Όταν αισθάνθηκαν το σωματείο τους σαν κάτι δικό τους, σαν το στήριγμα εκείνο που τους αγκαλιάζει και τους καταλαβαίνει αλλά ταυτόχρονα που τους δίνει και τη λύση στο πρόβλημα τους. Τη λύση που προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή στο σωματείο, τη δική τους συμμέτοχη στους αγώνες, την ενεργή τους δράση στη ζωή του σωματείου.
Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στο συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, στην κοινή μας δράση. Με τη συμμαχία μας με τους εργαζόμενους,  μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή των πολιτικής που μας αφανίζουν, για ζωή με αξιοπρέπεια.                   
για Κυριακή αργία……….. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας

 για αφορολόγητο. Μόνο εμείς σε όλη την ελληνική κοινωνία δεν έχουμε. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο