ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΟΒΣΑ

ΣΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δευτέρα 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

Συνάδελφοι, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΟΒΣΑ χαιρετίζουμε τους αντιπροσώπους των σωματείων μας, χαιρετίζουμε τους προσκεκλημένους μας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Εκλογική – Απολογιστική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, τα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματοβιοτεχνών επιδεινώθηκαν ακόμα πιο πολύ.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (έρευνα ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, Α΄ εξαμ. 2016), εμφανίζουν ότι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ, εφορία, ΔΕΚΟ, προμηθευτές ξεπερνούν το 20 - 25%, χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη αυτοί που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και είναι πνιγμένοι στα χρέη ή υπάγονται σε ρύθμιση. Αντίστοιχα μεγάλο είναι και το ποσοστό των οφειλετών σε τράπεζες για επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των α/α δηλώνει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης στο Α΄ εξάμηνο του 2016, ενώ πάνω από 18.000 είναι τα νέα λουκέτα για το πρώτο εξάμηνο και αναμένουμε άλλα τόσα έως τέλος του χρόνου.
Σε ότι αφορά τα χρέη στην εφορία, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 12,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει κάνει ρύθμιση, την έχει ήδη χάσει, ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Συνολικά, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Η δεινή οικονομική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ επιβεβαιώνεται και από το ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ βρέθηκε εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων, επειδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε και σ’ αυτές τις αναπροσαρμοσμένες υποτίθεται δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, από τους 105.094 οφειλέτες του Οργανισμού, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον Απρίλη του 2015, σήμερα βρίσκονται εκτός ρύθμισης οι 51.144 οφειλέτες!
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του 2ου  τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πτώση μεγαλύτερη της λαϊκής κατανάλωσης.  Για πρώτη φορά είχαμε 6,1% στα τρόφιμα, πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, πτώση κατά 10% των τζίρων στις εκπτώσεις, μεγάλωμα του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ τροποποίησε στο χειρότερο τις προβλέψεις της για το 2016.
Η συγκυβέρνηση, παρά την τρομακτική προσπάθεια παραπληροφόρησης που έχει οργανώσει βαφτίζοντας το κρέας –ψάρι, και αναπτύσσοντας το δικό της success story, πατώντας στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο δικό της τρίτο μνημόνιο αλλά και το μεσοπρόθεσμο, υλοποιεί βήμα-βήμα τα συμφωνηθέντα.

 • Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
 • Περικοπές στις συντάξεις.
 • Παραπέρα υποβάθμιση των παροχών υγείας.
 • Υποβάθμιση της παιδείας με την μείωση των ωρών διδασκαλίας, μετατροπή των ολοήμερων σε παιδοφυλακτήρια, αύξηση των ωρών εργασίας στους καθηγητές και κατάργηση των δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Τα στοιχεία αυτά που δηλώνουν επίσημα την επιδείνωση της λαϊκής οικογένειας έρχονται να προστεθούν στην αναταραχή που δημιουργούν στη περιοχή μας και όχι μόνο, οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Τα «βουβάλια» παλεύουν για νέες αγορές για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους δημιουργώντας πολέμους, σκοτώνοντας ολόκληρους λαούς και διαμορφώνοντας στρατιές προσφύγων.
Καταγγέλλουμε και από αυτό εδώ το βήμα τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και της Ελληνικής Κυβέρνησης σε βάρος των λαών. Δρομολογείται η  βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα παιχνίδια στη περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται και από το πόσο απλόχερα η κυβέρνηση παζαρεύει ελληνικά νησιά, για νέα βάση του ΝΑΤΟ. Διψάνε για αίμα λαών, που θα γιγαντώσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Μοιράζουν τη γη σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Ο λαός μας, ένας λαός που έχει ζήσει επανειλημμένα στην ιστορία του, πολέμους, ξεριζωμούς και μετανάστευση, συμφέρον έχει να αντιπαλέψει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ενάντια σε όλες τις συμμαχίες των ιμπεριαλιστών.
Είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην χώρα μας. Απαιτούμε να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης έως ότου τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε στη χώρα που επιθυμούν. Να πάνε τα παιδιά τους σχολείο με συνθήκες εκπαιδευτικές και όχι με προχειρότητα, να εμβολιασθούν, να έχουν υγειονομική περίθαλψη.
Η ομοσπονδία και τα σωματεία, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια τους να επιβιώσουν στις άθλιες συνθήκες που συνάντησαν όταν έφτασαν στον Πειραιά. Μαζέψαμε και παραδώσαμε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως για παιδιά.
Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε τις συνθήκες που τους ανάγκασαν να φύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Επιβεβαιώνεται με τον ποιο χαρακτηριστικό τρόπο η εκτίμησή μας, για τον προσανατολισμό και τις στοχεύσεις της ευρωενωσιακής κυβερνητικής πολιτικής και τις βαριές συνέπειες που αυτή θα έχει για τα λαικά στρώματα. Την ίδια στιγμή που ματώνει τον ελληνικό λαό για να πετύχει τα απαιτούμενα πλεονάσματα χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους, τους φοροαπαλλάσσει προκλητικά, περικόπτοντας δραματικά και τη στοιχειώδη ανακούφιση για τις οικογένειές μας. Φυσικά ούτε κουβέντα για ενίσχυση των πολύ μικρών ατομικών επιχειρήσεων αφού όσα εκατομμύρια ευρώ βλέπουμε να παρελαύνουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πάνε στις τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων και των άλλων μεγαλοκαρχαριών και στο χρέος προς τους δανειστές.
Και ενώ η κατάσταση είναι ακριβώς αυτή που ζούμε όλοι μας, το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα κυβερνητικής επιχείρησης εξαπάτησης του λαού. Η κυβέρνηση κάνοντας στη κυριολεξία το μαύρο, άσπρο, ισχυρίζεται ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν ή  παρέμειναν απείραχτες για το 90% των συνταξιούχων, η λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει λιγότερους φόρους, το σπίτι της λαϊκής οικογένειας προστατεύεται. Ενώ «τρέχουν» μια σειρά φόρων και χαρατσιών για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, η κυβέρνηση στήνει χορό για την πορεία των εσόδων στο κρατικό ταμείο, πανηγυρίζοντας ότι υπερκάλυψε τους στόχους.  Λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η είσπραξη του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, τον οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσαν, διαφημίζει το στόχο της ανάπτυξης, όπου την βαφτίζει και “δίκαιη”, ως τον «εθνικό στόχο» που θα βγάλει τη χώρα από τα σκοτάδια και θα συμβάλει τάχα στην καλυτέρευση της ζωής του λαού.
Μας καλεί να ταυτιστούμε μ' αυτόν το στόχο, που είναι προπάντων στόχος των μονοπωλίων, και σ' αυτόν να καταθέσουν αγόγγυστα νέες θυσίες. Έχουμε όμως πια πείρα ότι η ανάπτυξή τους αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.
Και επειδή γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν ευσταθούν οι θριαμβολογίες της, κινδυνολογεί ταυτόχρονα ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, μας εκβιάζει ότι αν δεν παραμείνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν και δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των φόρων, θα πισωγυρίσουμε. Φυσικά παρά τα πανηγύρια και τις υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός δεν ξεχνά να δηλώνει για να ακούν και οι συνεταίροι του στην ΕΕ, οι βιομήχανοι, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα θα προχωρήσουν. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τη λαϊκή οικογένεια και για τους επαγγελματίες πιο συγκεκριμένα, που θεωρούμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα.
Ταυτόχρονα φοβούνται και καλώς, μήπως η λαϊκή οργή και αγανάκτηση μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, παίρνουν μέτρα αλλάζοντας τον υπάρχοντα συνδικαλιστικό νόμο. Σκοπό  έχουν, να βάλουν όσο αυτό είναι δυνατό εμπόδια στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα αμφισβητούν ακριβώς αυτό που παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Την κυριαρχία δηλαδή των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Συνάδελφοι, ισσες
Τα παραπάνω στοιχεία που παρατέθηκαν είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Φανερώνουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια που ακούγαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ήδη κυβερνά δυο σχεδόν χρόνια, οι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά για μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Εξακολουθούν, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να ξαπλώνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, θυσιάζοντας δικαιώματα και ανάγκες για να έρθει η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που αν και εφόσον έρθει, η πλειοψηφία θα είναι καταχρεωμένη και σε τέτοια κατάσταση που δύσκολα θα ανακάμψει, σε ένα τοπίο που η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων θα είναι περισσότερο φανερή.
Αυτή είναι η κατάσταση και είναι γνωστή, τη ζούμε όλοι μας, όμως ο πρωθυπουργός Τσίπρας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι και να μας πουν ότι τα δύσκολα πέρασαν. Πως δηλαδή πέρασαν όταν:

 • όλοι οι νόμοι που καταληστεύουν το εισόδημά μας, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ο αυξημένος ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, ζουν και βασιλεύουν. Όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, αντίθετα συνεχίζουν να μας φορτώνουν με νέα βάρη, νέα χρέη κάθε μέρα που περνάει.
 • οι συνέπειες των μέτρων που πέρασαν παραμένουν βαριές και ασήκωτες και πάνω απ΄όλα μόνιμες. Οι τσακισμένες συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, τα διαλυμένα νοσοκομεία και υπηρεσίες, η πανάκριβη εκπαίδευση των παιδιών μας, οι λογαριασμοί ρεύματος κτλ, είναι όλα εδώ κάνοντας την καθημερινότητά μας πανάκριβο εφιάλτη.
 • Ταυτόχρονα είναι εδώ και όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς, των επαγγελμάτων. Εδώ είναι το ατελείωτο δίκτυο πιστοποιήσεων. Όλα δηλαδή εκείνα τα μέτρα που δυσκολεύουν χιλιάδες επαγγελματίες, που διαμορφώνουν πρόσβαση σε νέα πεδία κερδοφορίας για τα πολυκαταστήματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους και περιορίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα των α/α.

Και επειδή η κυβέρνηση με αφορμή και των εξαγγελιών της ΔΕΘ εξαπολύει νέο ρεσιτάλ εξαπάτησης, θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο και για ορισμένες εξαγγελίες της. Τονίζουμε το «εξαγγελίες» αφού, είτε με αφορμή τη στάση των θεσμών είτε γιατί δεν θα βγαίνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν είναι και λίγες οι φορές που από την εξαγγελία μέχρι τον τελικό νόμο τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.
Η πρώτη εξαγγελία αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Κατρούγκαλος και μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης. Μάλιστα προσφέροντάς το αρχικά σε ΜΜΕ μέχρι 9 άτομα προσωπικό, το εμφανίζει και ως μέτρο στήριξης των α/α. Φυσικά είναι γνωστό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πάσχουν από το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν τζάμπα εργάτες. Η αναδουλειά και η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων είναι που μας οδηγεί να φυτοζωούμε και όχι ότι δεν βρίσκουμε τζάμπα σκλάβους. Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε ακόμα και το απαραίτητο εισόδημα για να ζήσουμε τις δικές μας οικογένειες. Εξάλλου οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το τσάκισμα των μισθών των εργαζόμενων έχει άμεσο αντίκρισμα και στο δικό μας εισόδημα αφού κατά βάση αυτή είναι η πελατεία μας. Γνωρίζουμε και ανεργία τι σημαίνει αφού και τα δικά μας παιδιά είναι άνεργα. Απορρίπτουμε λοιπόν αυτή την επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης που επιδιώκει να μας μετατρέψει σε δούρειο ίππο, στην άλωση των εργατικών δικαιωμάτων, για να κάνει ένα ακόμα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο. Και επειδή γνωρίζουμε ότι και χιλιάδες δικοί μας συνάδελφοι που έκλεισαν, βρίσκονται στην ουρά της ανεργίας χωρίς κανένα δικαίωμα διεκδικούμε εδώ και τώρα την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ανεργίας και τη δραστική αύξησή του στα 600 ευρώ, την εφαρμογή του για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η δεύτερη εξαγγελία αφορά το λεγόμενο πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει εδώ ότι πραγματικά τα δίνει όλα υπέρ των α/α. Την πραγματικότητα βέβαια την ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα χρέη παραμένουν ακέραια μέχρι το τελευταίο ευρώ και φυσικά για να ισχύει η κεφαλαιοποίηση πρέπει να πληρώνεις και τις τρέχουσες εισφορές σου. Πόσες όμως τρέχουσες εισφορές και υποχρεώσεις μπορεί να πληρώσει ο α/α; Τρέχον είναι και ο ΟΑΕΕ, και ο ΦΠΑ, και η εφορία, και ο ΕΝΦΙΑ, και η ΔΕΗ κοκ. Άνθρακες ο θησαυρός. Αφήστε που όλως τυχαίως, κεφαλαιοποιώντας τώρα τα χρέη, από την 1/1/2017 δεν μειώνονται και τα χρέη αυτών που θα μειωνόταν η εισφορά τους στον ΟΑΕΕ. Είναι προφανές, εμείς θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε το βάρος σαν τα γαϊδούρια και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα λύσει και την τρέχουσα εισπραξιμότητα του ΟΑΕΕ, μεταθέτοντας σε εμάς την ευθύνη και μη λέγοντας κουβέντα για την ανάγκη χρηματοδότησης του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιστροφή των αποθεματικών.
Η τρίτη εξαγγελία αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό.(που δε φαινεται να αποδέχονται οι ευρωπαίοι). Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, επειδή προστατεύει λέει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Είναι μεγάλο ψέμα. Ο δήθεν ακατάσχετος λογαριασμός, είναι ουσιαστικά ένας λογαριασμός γέφυρα, συνδεδεμένος με το πλαστικό χρήμα, οπου θα πληρώνει αυτόματα οφειλές προς τρίτους.
Είναι λοιπόν κοινό μυστικό συνάδελφοι, ισσες, ότι τα μέτρα διευκόλυνσης που η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρια για τους α/α, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα των α/α.
Αντίστοιχα είναι και τα διάφορα αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης που ήδη έχουν ξεχαστεί τα προ καλοκαιριού πανηγύρια. Άλλωστε οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουμε πείρα και από προηγούμενους «αναπτυξιακούς νόμους», από τους οποίους δεν ωφεληθήκαμε καθόλου. Τα κονδύλια και τα προνόμια που προβλέπονταν σ’ αυτούς, κατευθύνθηκαν εξ ολοκλήρου σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύοντας κι άλλο τη θέση τους έναντι των μικρών. Για παράδειγμα, την περίοδο 1982 - 2009, οι τέσσερις «αναπτυξιακοί νόμοι» (1982, 1990, 1998 και 2004) έφεραν επενδύσεις ύψους 11,6 δισ. ευρώ, από τα οποία το 38% ήταν κρατικές ενισχύσεις, χωρίς να υπολογίζονται άλλα προνόμια, όπως φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις, επιδοτούμενα δάνεια κ.ά. Τι όφελος είδαν απ’ αυτά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ; Κανένα απολύτως.
Αρά λοιπόν τα διάφορα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνώντες. Δεν αντιστρέφουν την κατάσταση που διαμόρφωσε η κρίση και τις βαριές συνέπειές της. Δεν αντιστρέφουν τον ίδιο τον προσανατολισμό της στρατηγικής τους που αφορά την απλόχερη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών προκειμένου να επιστρέψουν σε τροχιά μεγαλύτερης κερδοφορίας. Αντίθετα, με τον φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό τους επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάστασή μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής. Για τις εγκαταστάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων  που συνήθως επιδοτούνται οι διαδικασίες είναι σύντομες. Τις περισσότερες φορές με την υποστήριξη του κράτους παραβιάζεται και η υπάρχουσα νομοθεσία ή αλλάζουν τη χρήση γης, για να δημιουργηθεί πολυκατάστημα ή βιομηχανία. Για τις μικρές επιχειρήσεις η διαδικασία εγκατάστασης είναι δύσκολη, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλα έξοδα. Δεν υπάρχουν βιοτεχνικά τετράγωνα, ούτε βιοτεχνικά πάρκα. Έχει καταργηθεί προ πολλού η προστασία της Επαγγελματικής στέγης. Για χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα τα έργα υποδομής, η αντιπλημμυρική προστασία, ενώ ταυτόχρονα έρχονται οι διοικήσεις των δήμου και απαιτούν υπέρογκα δημοτικά τέλη. Ταυτόχρονα είναι απόλυτα εκτεθειμένες οι μικρές επιχειρήσεις στα φυσικά φαινόμενα. Πάνω από δέκα ξυλουργία, πλημύρισαν στη βιοτεχνική ζώνη στο Περιστέρι πέρυσι το χειμώνα, χωρίς φυσικά καμιά απολύτως κρατική φροντίδα ή αποζημίωση.

Γι΄αυτό και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και για τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, και για την δήθεν κριτική που της ασκούν διάφοροι νέοι σωτήρες. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς έχουν ήδη βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην καταδίκη μας, όπως στο 3ο μνημόνιο που υπογράφτηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
Άμεσα μπροστά μας είναι η ολοκλήρωση της ψήφισης και των νέων μέτρων που προβλέπει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγηση αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο 2017-2018. Ταυτόχρονα τα δικαστήρια ετοιμάζονται για νέο γύρο επίθεσης με κατασχετήρια και πλειστηριασμούς.
Στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση όλα τα Κόμματα του Ευρωμονόδρομου ψηφίστηκε και ο περιβόητος αυτόματος κόφτης που αποτελεί κυριολεκτικά ένα μνημόνιο διαρκείας. Απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από το βραχνά της ψήφισης στη βουλή και θα επιβάλει αυτόματα μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ζήτημα των συντάξεων και είμαστε σε ετοιμότητα μαζί με τους συναδέλφους συνταξιούχους ακριβώς γιατί με τον κόφτη, την δυστοκία στην είσπραξη που έχει ο ΟΑΕΕ και τα άδεια ταμεία είναι πολύ πιθανό στο άμεσο διάστημα να έχουμε μείωση των συντάξεων σε απροσδιόριστο ποσοστό.
Ανησυχούμε πολύ και για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η παιδεία. Μεγάλο θέμα για συζήτηση που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους μας, που έχουν μικρά παιδιά. Χιλιάδες ΕΒΕ δεν έχουν που να αφήσουν  τα παιδιά τους. Δεν τους καλύπτουν οι παιδικοί σταθμοί, ενώ χρυσοπληρώνουν σε φροντιστήρια, βιβλία, μήπως και εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον.

Συνάδελφοι, ισσες
Η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου τον καταδικάζει με την πολιτική της, να τον ποτίσει με την ιδέα ότι η απάντηση στα βάσανα που ζει καθημερινά είναι τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας, ότι η μισοζωή για όλους, με μοίρασμα της φτώχειας, είναι το «αντίδοτο» στη χαμοζωή όσων σήμερα ζουν σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Παρά όμως τις δυνατότητες που έχουν στην εξαπάτηση του λαού δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκεια, το γεγονός ότι χιλιάδες σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στα κεραμίδια, όμως δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ανάγκη να κάνουν το βήμα.
Δεν έχουν πειστεί γι’ αυτό ακριβώς που εμείς ξέρουμε καλά, ότι δηλαδή  από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου, ότι κάτω από την δουλειά των δυνάμεων της συμμαχίας, από την δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων, την δουλειά της Ομοσπονδίας, βγαίνουν στο προσκήνιο εφεδρείες, δείχνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις γύρω μας που μπορούν να κινητοποιηθούν με αγωνιστική γραμμή και πλαίσιο πάλης. Με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά και με τον τρόπο που τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ενώσεις μας τις οργάνωσαν, φάνηκε περίτρανα ότι υπάρχουμε και είμαστε όρθιοι, ζωντανοί, μαχητικοί, έτοιμοι να αντεπιτεθούμε ενάντια στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που ήρθαν και που έρχονται.
Εδώ επικεντρώνει και η δράση της ομοσπονδίας μας. Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για να ορθοποδήσει η κερδοφορία των μεγάλων. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια και τα λουκέτα, με τα αδιέξοδα που πια έγιναν καθημερινότητα. Απαιτούμε εδώ και τώρα την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που μας αφανίζει, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν.
Τα αιτήματά μας στο σύνολό τους, συνενώνουν όλους τους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους, επαγγελματίες στην Αττική, δεν διαχωρίζουν και δεν απορρίπτουν κανέναν. Απορρίπτουν μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και αυτών που κερδίζουν πλάι τους, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα προνόμιά τους πάνω στη δική μας καταστροφή, απορρίπτουν τις δυνάμεις που μας οδηγούν στο συμβιβασμό, τον εφησυχασμό στις αυταπάτες.
Συνάδελφοι, ισσες
Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχουμε και τίποτα να περιμένουμε από τα πάνω, από τους διάφορους σωτήρες που καλλιεργούν ως λύση την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Η πείρα μας έχει δείξει ότι δεν σταματάνε αν δεν τους σταματήσουμε. Ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση είναι παρατεταμένη, μπροστά μας βρίσκεται μόνο ο δρόμος της ανατροπής, μόνο ο δρόμος του συλλογικού και ανυποχώρητου αγωνα.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται και αντίστοιχο κίνημα. Κίνημα που θα είναι ριζωμένο σε κάθε κλάδο και Δήμο, που θα υπερασπίζεται τους μικρούς α/α μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα έχει σταθερά την πυξίδα του στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, των οικογενειών τους. Σήμερα υπάρχουν οι προυποθέσεις να ζούμε καλύτερα, με εξασφαλισμένη δουλειά με υγεία, παιδεία, ελεύθερο χρόνο για όλους. Εμπόδιο σε αυτή την προοπτική είναι η ίδια η κυριαρχία των μονοπωλίων. Γι΄αυτό και παλεύουμε ενάντιά τους. Αυτή η γραμμή πάλης επιδιώκουμε να δυναμώσει στο κίνημα. Να συγκεντρώσει νέες δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση ενάντια στον πραγματικό ένοχο. Ένα τέτοιο κίνημα με τη δράση του και τη δυναμική του θα μπορεί να ορθώσει και σήμερα εμπόδια στην επίθεση που όλο και μεγαλώνει και να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης.
Οι δυνάμεις της κοινωνίας που παλεύουν μέρα νύχτα και πάλι δεν τα βγάζουν πέρα, για να θησαυρίζουν οι λίγοι, οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και α/α, έχουν κάθε συμφέρον να συνενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να υψώσουμε τη δική μας συμμαχία απέναντι στο μαύρο μέτωπο της αντίδρασης.
Συνάδελφοι, ισσες
Έκφραση αυτής της ανάγκης είναι η ίδρυση της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης, της Π.Α.Σ.ΕΒΕ. Η ΠΑΣΕΒΕ αποτέλεσε τη συσπείρωση εκείνη ομοσπονδιών, σωματείων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών που παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και τη στρατηγική που τα υπηρετεί, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.
Η ΟΒΣΑ μαζί με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία που πήραμε την πρωτοβουλία ίδρυσής της, πριν 6 χρόνια, επιβεβαιωθήκαμε περίτρανα για την ορθότητα αυτής μας της επιλογής. Όλα τα προηγούμενα χρονιά, η ΠΑΣΕΒΕ αποτέλεσε ουσιαστικά φωτεινό παράδειγμα συνεπούς αγωνιστικής δράσης, διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Με τις θέσεις και τα αιτήματά της αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο και τις αιτίες της σημερινής κατάστασης. Διεκδίκησε την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, την κάλυψη των πιο επειγόντων αναγκών τους, δε συμβιβάστηκε με τους μονόδρομους του μεγάλου κεφαλαίου. Με τις πρωτοβουλίες της συνέβαλλε στην ενίσχυση των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Απέδειξε στην πράξη ότι η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη είναι ο δικός μας μονόδρομος. Στάθηκε απέναντι στις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ που συμφωνώντας με την κυρίαρχη πολιτική, αποπροσανατόλισαν από την ουσία των προβλημάτων και άφησαν απροετοίμαστους τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια.
Είμαστε πεισμένοι, ότι θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση στο κίνημα των αυτ/ων αν δεν υπήρχε η ΠΑΣΕΒΕ, αποκούμπι, φάρος και οργανωτής.
Όσες επιφυλάξεις και να έχει κάποιος για τις θέσεις της, η συνεπής αγωνιστική δράση της ΠΑΣΕΒΕ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι’ αυτό και συμφέρον του κινήματος είναι να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο αντιμονοπωλιακός αυτός πόλος με νέα σωματεία και αγωνιστές, με πυρήνες παντού σε όλη τη χώρα και σε κάθε δήμο της Αττικής.
Ισχυροποίηση της ΠΑΣΕΒΕ σημαίνει δυνατά, μαζικά σωματεία που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση, για ανατροπή της κατάστασης που ζουν οι αυτ/οι, για την ανάκτηση των απωλειών τους.
Μπορούμε να μετατρέψουμε τα σωματεία μας σε στήριγμα κάθε συναδέλφου. Να γίνουν όπλο μας στην ενημέρωση και στη συλλογική δράση. Μέσα από τις γραμμές τους να δυναμώσει η αντίσταση και η αλληλεγγύη.
Η ομοσπονδία μας ήταν μπροστάρης, όλο αυτό το διάστημα για να ξεσηκωθούν οι συνάδελφοι να μπούνε στον αγώνα σε κάθε πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ. Αντιπαλέψαμε την κατάσταση εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα που οδήγησε τους συνάδελφους σπίτι τους, που τους άφησε απροστάτευτους στην θύελλα που ξέσπασε. Γι΄αυτό και χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αλλάξει ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απομονωθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και των άλλων 3βάθμιων και όλων των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στις Ομοσπονδίες.
Συνάδελφοι, ισσες
Έχει αξία στη σημερινή συνέλευση να δούμε τι συγκεκριμένα προκρίνει η ΓΣΕΒΕΕ και ποιους εξυπηρετούν αυτά που λέει.
Ακούμε συχνά τη ΓΣΕΒΕΕ να μιλάει για κλειστά μαγαζιά και Επαγγελματοβιοτέχνες που χρωστάνε στο Ταμείο και στην Εφορία να μιλάει ακόμη και για Αγώνες. Την ίδια στιγμή προτείνει σαν λύση για τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ, την ίδια πολιτική με σχεδιασμό στήριξης υποτίθεται για τις ΜΜΕ και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σε αυτά τα πλαίσια διεκδικεί πρόσβαση σε κονδύλια και προγράμματα και προτείνει στους α/α να στραφούν και οι ίδοι στην καινοτομία και την εξωστρέφεια για να επιβιώσουν.
Φυσικά δεν μιλάμε για πρώτη φορά για τις πλειοψηφίες αυτές. Είναι οι ίδιες που χρόνια τώρα διαδίδουν τη λογική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου ως δήθεν ευεργετική και για τους α/α. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ήταν και ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στις προβλέψεις των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, ότι ο ανταγωνισμός που είναι σύμφυτος με αυτή την οικονομία, αλλά και η στρατηγική που εφαρμόζεται, θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις σε αδιέξοδα.
Σήμερα λοιπόν που έχουμε επιβεβαιωθεί περίτρανα τι έχουν να πουν αυτοί οι κύριοι; Συνεχίζουν να λένε στον αυτοαπασχολούμενο να παραμείνει στο λάκκο των λεόντων ελπίζοντας τα λιοντάρια να γίνουν χορτοφάγοι. Εξακολουθούν να καλλιεργούν με κάθε τρόπο στη συνείδηση των μικρών Επαγγελματοβιοτεχνών, την επικίνδυνη, για τα συμφέροντά μας ιδέα, ότι ο μικρός βιοτέχνης με το μεγάλο πολυκατάστημα είναι το ίδιο αφού επιχειρηματίες είναι  και οι δύο. Ότι και οι δυο μας έχουμε κοινά συμφέροντα και ότι αν τη γλιτώσουν αυτοί, θα κερδίσουμε και εμείς. Η ζωή όμως αποδεικνύει τη χρεοκοπία των παραπάνω θέσεων. Το μονοπώλιο, το πολυκατάστημα, τα σουπερμάρκετ, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι υπόλοιποι ανθίζουν ακριβώς πάνω στον δικό μας εκτοπισμό. Ανθίζουν ακριβώς πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, του λαού γενικά. Αυτούς υπηρετούν και οι διάφορες κυβερνήσεις της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου.
Ίσως κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν συμφέρον από αυτή την κατάσταση, να διατηρούν και αυτές τα προνόμιά τους δίπλα στα μονοπώλια και γι΄αυτό να έχουν συμφέρον για το ξεπέρασμα της κρίσης στην κατεύθυνση που επιχειρείται σήμερα. Σίγουρα όμως η πορεία των περισσότερων είναι προδιαγεγραμμένη.
Σπέρνουν αυταπάτες με την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ισχυρίζονται ότι μπορεί οι μικροί επιχειρηματίες να δώσουν απάντηση στο θέμα της αναδουλειάς, αν ασχοληθούν με εξαγωγές και νέα προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Σημειώνουμε ότι με θέμα «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» οργανώνονται πολλές ημερίδες εκτός από συνδικαλιστικές οργανώσεις και από Επιμελητήρια. Έχει στηθεί δηλαδή ένας μηχανισμός αυταπατών και εξαπάτησης μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Σε αυτό το χαρακτηρισμό δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Μία επιχείρηση για να ασχοληθεί με τα παραπάνω πρέπει να έχει επιστημονικό προσωπικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, μεγάλες εγκαταστάσεις, οργανωμένο λογιστήριο, να διαθέτει κεφάλαια κίνησης και πολλά άλλα. Ο μικρός και αυτοαπασχολούμενος Επαγγελματοβιοτέχνης δεν έχει να πληρώσει το Ταμείο, τη ΔΕΗ, την εφορία, δεν έχει να φάει. Όλα αυτά φαίνονται και είναι παραμύθια για τους μικρούς αλλά μια πραγματικότητα για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΒΕΕ υπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο. Περιλαμβάνει αιτήματα που κυρίως υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και οπωσδήποτε αυτές που είναι βιώσιμες, που πληρούν τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας, δε αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών α/μ και επαγγελματιών των μικρών εμπόρων και βιοτεχνών.
Το χειρότερο είναι ότι ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ αλλά και αρκετές Ομοσπονδίες στηρίζουν την προπαγάνδα της Κυβέρνησης για κακούς επαγγελματίες αυτούς που συστηματικά κλέβουν την εφορία, αλλά και τους παράνομους που λειτουργούν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των τίμιων ΕΒΕ.
Συνάδελφοι, χρειάζεται απάντηση από τα σωματεία μας η προπαγάνδα αυτή.
Ο αντίπαλος του κάθε α/α και μαγαζάτορα δεν είναι αυτός που παλεύει να ζήσει την οικογένειά του με λευκά τζάμια, μαύρα και χωρίς άδεια. Αντίπαλος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που υλοποιώντας την κατεύθυνση της Ε.Ε. ότι οι χιλιάδες α/α αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα για την οικονομία τους, κλείνει χιλιάδες μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες α/α.
Αντίπαλος είναι το μονοπώλιο που κυριαρχεί και σπρώχνει χιλιάδες επαγγελματίες και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο, στον εκτοπισμό.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΒΣΑ
Συνάδελφοι, ισσες
Η δράση της Ομοσπονδίας μας, έγινε και γίνεται σε δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που φορτώνουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Το τελευταίο χρόνο και στο μέτρο του δυνατού, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας, τις αιτίες αυτής της κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας.
Η Ομοσπονδία μας, έδωσε μάχη για να σπάσει ο φόβος, η απογοήτευση, η μοιρολατρία για να μην υποταχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ότι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για καλύτερη ζωή, ότι μονόδρομος είναι ο αγωνιστικός δρόμος που έχουμε χαράξει, οι συλλογικές διαδικασίες δράσης.
Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΒΕ και τα Σωματεία να στήσουμε ένα μηχανισμό αλληλεγγύης για τους Επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν ανάγκη επιβίωσης. Στα γραφεία μας κάθε Πέμπτη υπάρχει δικηγόρος και λογιστής που παρέχουν συμβουλές εντελώς δωρεάν. Είναι μια προσπάθεια που ρίζωσε, βοήθησε δεκάδες συνάδελφους, που χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα, κυρίως με μέλημα των σωματείων.
Ακόμη μοιράστηκαν αρκετές φορές τρόφιμα σε συναδέλφους που τα είχαν ανάγκη. Βοηθήσαμε να αντισταθούν συνάδελφοι που βρέθηκαν μπροστά σε κατάσχεση λογαριασμού (π.χ σωματείο Α΄ Αθήνας) και εργαλείων. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή τη δράση. Θα μπορούσαμε με τη συνεργασία  των  Σωματείων μας να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Το νόημα της αλληλεγγύης για εμάς είναι να αισθανθεί ο συνάδελφος, η συναδέλφισσα ότι δεν είναι μόνος-μόνη, ότι δίπλα τους έχουν και άλλους συναδέλφους, έχουν το Σωματείο.
Συνάδελφοι θα μετρηθούμε όλοι μας πόσο καλύτερα θα σταθούμε στο πλάι κάθε συναδέλφου που υποφέρει, κάθε συναδέλφου που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ο ίδιος και η οικογένειά του, που κινδυνεύει με κατάσχεση το σπίτι ή το μαγαζί του ακόμα και οι μικροκαταθέσεις και τα εργαλεία του. Η αλληλεγγύη οφείλει να είναι στην αιχμή του κάθε σωματείου. Πρακτικά αυτό που πρέπει να λύσουμε είναι  πως το κάθε σωματείο ο κάθε φορέας ξεχωριστά θα συμβάλει, θα παρεμβαίνει, θα καταξιωθεί τελικά σαν αποκούμπι για τον κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το ζήτημα αυτό αποδείχτηκε από την πείρα που έχουμε ότι είναι το πιο δύσκολο. Να κερδίσεις δηλαδή την εμπιστοσύνη του συναδέλφου, ο οποίος βέβαια πρέπει να ξεπεράσει την αυταπάτη ότι μόνος του μπορεί να δώσει λύση.
Όπλο ακαταμάχητο έχουμε το διεκδικητικό μας, πλαίσιο αιτημάτων και τη δική μας κόκκινη γραμμή, που δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, που είναι και η πλειοψηφία του στρώματος, και όχι γενικά όλοι οι ΕΒΕ, σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και όσους τα υπηρετούν.
Όπου έγινε συζήτηση με αυτό σε Δ.Σ. σωματείων ή μεμονωμένα σε Επαγγελματοβιοτέχνες, κανένας δεν είπε ότι δεν συμφωνεί. Μερικοί μόνο είπαν ότι αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο  στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.
Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο δεν είναι μία συρραφή από αιτήματα. Αλλά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που η υλοποίηση του, ανακουφίζει σήμερα τους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες και ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο.
Παλέψαμε και παλεύουμε για τη θεώρηση των βιβλιαρίων σε όλους τους ασφαλισμένους και τη δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.
Ενάντια στα σημειώματα του ΚΕΑΟ.
Πολλές κινητοποιήσεις για την κατάργηση των ληστρικών φορολογικών νόμων για την επαναφορά του αφορολόγητου.
Συμπαρασταθήκαμε σε κινητοποιήσεις Σωματείων μας, στις Τοπικές Εφορίες, στα Τοπικά παραρτήματα του Ταμείου.
Εμποδίσαμε κατασχέσεις σε σπίτια και μαγαζιά.
Παλέψαμε και επιτύχαμε σε πολλές περιπτώσεις την εισαγωγή ανασφάλιστων συναδέλφων μας σε νοσοκομείο. Σε άλλους πετύχαμε τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Οργανώσαμε πολλές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με Σωματεία – μέλη μας, σε Δημαρχεία ενάντια στα υψηλά δημοτικά τέλη.
Η Ομοσπονδία μαζί με Σωματεία της δύναμης μας, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για τα παιδιά, ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, σύσκεψη για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, περιοδείες σε Επαγγελματικές σχολές για την ανάδειξη των προβλημάτων των σπουδαστών και για την απόκτηση καλύτερης επαφής μαζί τους.
Δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και του ωραρίου μας. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση θα οδηγήσει χιλιάδες από εμάς αλλά και εμποροϋπαλλήλους, σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, στην οικογενειακή μας ζωή, στην προσωπική μας ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας. Με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας επιταχύνεται ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων και ενισχύονται τα πολυκαταστήματα. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καθώς και τα διάφορα happenings( λευκές νύχτες, παζάρια, κτλ) θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Οι Αγώνες που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αποκάλυψαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έβαλαν εμπόδια και σε μερικές περιπτώσεις είχαμε και κάποιες κατακτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καθυστέρηση 6 μήνες κατάθεσης του ασφαλιστικού. Κόντρα στην ηττοπάθεια που μας οδηγούν, αρνούμαστε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή. Κρατάμε αναμμένη την φλόγα της αντίστασης και παρά τις δυσκολίες,  υπάρχουν δυνάμεις - εφεδρείες που συμμετέχουν στους αγώνες και στις πρωτοβουλίες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη στην 48ωρη απεργία όπου στα μπλοκ τα δικά μας συσπειρώσαμε το σύνολο των α/α και μικρών ΕΒΕ που κινητοποιήθηκαν με ……… αποφάσεις. Ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων.
Τονίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, συνεδρίαζε τακτικά, οι συνεδριάσεις των Δ.Σ., ήταν ανοιχτές σε όποιον ήθελε να τις παρακολουθήσει.
Πολλές φορές οργανώσαμε συσκέψεις για ενημέρωση και για να ζητήσουμε τη γνώμη των Σωματείων για διάφορα θέματα.
Τα μέλη του Δ.Σ. παρακολουθήσαμε συνεδριάσεις Σωματείων. Συμμετείχαμε σε συνελεύσεις ή συσκέψεις σωματείων και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε.
Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κάποια σωματεία τα οποία δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Πολλοί κλάδοι είναι σε φθίνουσα πορεία, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι-μέλη των σωματείων μας, κλείνουν τα μαγαζιά τους η συνταξιοδοτούνται, χωρίς να έχουμε τις αντίστοιχες εγγραφές. Με τα Διοικητικά Συμβούλια κάποιων σωματείων δεν έχουμε  κατορθώσει να έχουμε επαφή. Μπορούμε όμως να το βελτιώσουμε αυτό.   Άλλωστε όλοι μας έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Αξίζει να εντοπίσουμε ότι παρά τη σχετικά καλύτερη δουλειά του προηγούμενου διαστήματος και τη σχετική προετοιμασία για την κινητοποίηση δυνάμεων, αποκαλύφθηκαν πιο καθαρά τα περιορισμένα όρια της παρέμβασης μας. Το περιορισμένο άνοιγμα και η επίδραση που έχουμε με τις θέσεις μας στη μεγάλη μάζα των α/α αλλά και το εύρος των δεσμών των σωματείων μας. Η δυσκολία σε κάποια από αυτά ακόμα και να συνεδριάσουν τα ΔΣ. 
Χρειάζεται σε αυτή τη βάση να εξεταστεί πιο συγκεκριμένα από το ΔΣ της ομοσπονδίας, πόσο αναμετρηθήκαμε στη  πράξη με τις δυσκολίες, τι πρακτικά μέτρα πήραμε για να βοηθήσουμε τα σωματεία και με τι αντανακλαστικά και μαχητικότητα δουλέψαμε. Πρέπει να μας προβληματίσει  η γενικότερη λειτουργία των σωματείων, η ικανότητα τους να κινητοποιούν κόσμο. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα ώστε να καταφέρουμε η δράση μας να επιφέρει διακριτή αλλαγή στο κλίμα, στις διαθέσεις, στον γενικότερο προσανατολισμό του αγώνα.
Ένα σοβαρό ζήτημα με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε άμεσα είναι αυτό των Οικονομικών των σωματείων, προβλήματα με χρέη, μείωση από συνδρομές, θα μας στριμώξουν και πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Ο μόνος πόρος που μπορούμε να στηριχτούμε είναι η ενίσχυση από τα μέλη μας. Στη προσπάθεια για μαζικοποίηση των σωματείων, τα οικονομικά μας, η συνδρομή των μελών μας, η νέα εγγραφή, είναι αναντικατάστατο όπλο. Σε αυτή τη κατεύθυνση η ΟΒΣΑ έβγαλε λαχνούς, οπού τα μισά χρήματα από αυτούς θα πηγαίνουν στα σωματεία. Δεν περπάτησε  συνάδελφοι, έκτος από …….σωματεία. Θα επιμείνουμε. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει μια σειρά στα οικονομικά. Πολλά από τα σωματεία μας χρωστάνε ΕΝΦΙΑ, ενοίκια, ΔΕΗ, κ.α. Αυτά τα σωματεία να μπουν μπροστά, πρώτα και κύρια. Οι λαχνοί είναι ………………. έχουμε κόψει………………, η κλήρωση θα γίνει στην εκδήλωση για τα παιδιά, στις αρχές Δεκέμβρη.
Συνάδελφοι, ισσες
Γενικεύοντας την εμπειρία και των κινητοποιήσεων του τελευταίου χρόνου πρέπει να κοιτάξουμε ορισμένα ζητήματα που πρέπει αμέσως να δρομολογήσουμε.
Είναι κύριο ζήτημα να βγουν συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και να μπει συγκεκριμένος προγραμματισμός στα σωματεία για το αμέσως επόμενο. Με ζωντανές συνεδριάσεις ΔΣ, με τη συλλογή απόψεων και σκέψεων των μελών, να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει με βάση το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Να φτάσουμε σε όλους τους συναδέλφους-μέλη μας. Να κάνουμε καθαρό ότι η στρατηγική όλων των μαύρων συμμάχων είναι μακροπρόθεσμη και στοχεύει στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, του εισοδήματος μας, στον εκτοπισμό μας. Έτσι σχεδιάζουν να υποβοηθούν τη κερδοφορία των λίγων. Να αναδειχτεί η δύναμη της λαϊκής συμμαχίας, ότι προϋπόθεση για να ορθώσουμε  εμπόδια, για να ανοίγει ο δρόμος να ζήσουμε καλύτερα είναι ένα πιο μαζικό κίνημα, σωστά προσανατολισμένο, με αντοχή, οργανωμένο παντού που θα θέτει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο και την ανατροπή του.
Να εξηγήσουμε ότι δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές ξεπουλημένοι, ότι υπάρχουν και αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του φτωχού ΕΒΕ. Ότι η λύση βρίσκεται στους συλλογικούς αγώνες και όχι στη μοιρολατρία. Ότι δεν φταίνε οι κινητοποιήσεις και οι πορείες μας, που κλείνουν τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά η τρομερή άνθηση μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ότι δεν χωράμε στην ανάπτυξη του και αφορά μόνο τους μεγάλους. Να αναδειχτούν οι αιτίες των προβλημάτων και η αναγκαιότητα σύγκρουσης με την πολιτική που μας οδηγεί στον αφανισμό. Να δυναμώσει η πάλη και ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να δοθεί ώθηση στη μαζικοποίηση των σωματείων, στο τράβηγμα στη δράση νέων συναδέλφων και το ζωντάνεμα της λειτουργίας τους.
Σοβαρό ζήτημα επίσης είναι να μην περάσει κλίμα απογοήτευσης. Να δυναμώσουν οι αγωνιστικές διαθέσεις στα μέτρα που έρχονται. Άμεσα πρέπει να σχεδιαστούν πρωτοβουλίες από την ομοσπονδία, από τα σωματεία, από τις ενώσεις χωρίς σταματημό.
Για το επόμενο διάστημα τα μέτωπα πάλης που έχουμε είναι φορολογικό- χρέη- κατασχέσεις και υγεία
Μετά το πρώτο ραντεβού στις 9/9 και με βάση τις εξελίξεις, στα μέσα Οκτωβρίου να πάμε σε κινητοποιήσεις, προτείνεται να είναι Τετάρτη απόγευμα στις 19 Οκτώβρη, με αιχμές το φορολογικό και οι κατασχέσεις.
Θα παλέψουμε συγκεκριμένα με το πλαίσιο διεκδικήσεων μας και με κεντρικό ζήτημα την ανάκτηση των απωλειών μας.

 • Άμεση ένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο. Αύξησή του στις 20.000, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Κάτω οι φόροι. Να καταργηθούν οι ληστρικοί φορολογικοί νόμοι και τα χαράτσια. Να πληρώσει εδώ και τώρα το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων προοδευτικά στο 45%.
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης. Άμεση διαγραφή τμήματος των χρεών, τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους α/α.
 • Δωρεάν υγεία-πρόνοια, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή για τις υπηρεσίες υγείας.
 • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Άμεση ανάκληση των βαρύτατων απωλειών των προηγούμενων χρόνων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και τα τελευταία χρόνια.

Να συγκρουστούμε με τις δυσκολίες στα σωματεία. Να  τις εντοπίσουμε σε δύο πλευρές. Η μία είναι η οργανωτική και η άλλη του εξοπλισμού. Είναι ανάγκη για συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης συνολικά στο κλάδο η στη γειτονιά. Δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα συνάδελφο. Να ανοίξει η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις και η ζύμωση της γραμμής μας. Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από τέτοιες διαδικασίες.
Στα ΔΣ να ενημερώνουμε για τα μέτρα που έρχονται ολοκληρωμένα, να διαλύουμε αυταπάτες και συντεχνιακές λογικές, να βάζουμε το πλαίσιο πάλης, να συζητάμε για πρωτοβουλίες. Η πείρα από πολλά σωματεία μας, λέει ότι είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη η πλατιά συζήτηση με τους συναδέλφους με όλους τους τρόπους, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις βγάζοντας ανακοινώσεις με email και επιστολές. Με εξορμήσεις μαζικά στους κλάδους και τις γειτονιές (μακρο, κέντρο Αθήνας, βιοτεχνική ζώνη Πειραιά, Περιστέρι, σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, όπου υπάρχουν συνάδελφοι στις κατασκευές, κτλ).  Δεν πρέπει να υπάρξει συνάδελφος σε μητρώο που να μην απευθύνεται το σωματείο. Να πείσουμε τους συναδέλφους ότι τώρα είναι η ώρα που θα βάλει πλάτη και αυτός, θα ειδοποιήσει τον γείτονά του, θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των σωματείων.
Το κάθε Δ.Σ. να δει συγκεκριμένα τα νέα μέτρα, τη τακτική της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και για τον συνδικαλιστικό νόμο. Φυσικά στο σύνολό τους είναι αντιλαϊκά, επώδυνα, όμως υπάρχουν και κλαδικά ζητήματα όπως η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων που μπορεί να είναι κρίκος για την ανάπτυξη καλά οργανωμένων κινητοποιήσεων, στις οποίες βέβαια θα εντάσσονται όλα.
Μπορεί το κάθε σωματείο να δει ξεχωριστές παραστάσεις διαμαρτυρίας ανάλογα με το τι θα ιεραρχήσει. Από τα χρέη στον ΟΑΕΕ, τις κατασχέσεις στο ΚΕΑΟ, και τη φοροληστεία  μέχρι τα πρόστιμα για τις πινακίδες των εμπορικών μαγαζιών και τα δημοτικά τέλη για τις ενώσεις. Θα βοηθήσει να  πραγματοποιηθούν δεκάδες  κινητοποιήσεις-παραστάσεις που θα καταλήγουν και θα κλιμακώνουν στους κεντρικούς σταθμούς. Έτσι θα ενταχθούν και περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, θα αποκτά συνέχεια η δουλειά των σωματείων, θα σταματήσει να είναι καμπανιακή.
Εμείς καλούμε κάθε σωματείο να ακολουθήσει τις δράσεις μας, ακόμα και αυτά που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντισταθούμε στην επίθεση που έρχεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και ανάγκης για ξεσηκωμό. Από αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείουμε κανένα αυτοαπασχολούμενο και φτωχο ΕΒΕ.

Συνάδελφοι, ισσες
Αυτό είναι το συμφέρον κάθε φτωχού επαγγελματία, του  αυτοαπασχολούμενου που υποφέρει ο ίδιος και η οικογένειά του πέντε χρόνια τώρα. Εμείς έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε την  συνεχή επιδείνωση της ζωής μας, εμείς έχουμε την δύναμη να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης για όσους υποφέρουν, ανάκτηση των απωλειών και δικαιώματα τέτοια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα.