Εισήγηση

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ο.Β.Σ.Α

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Συνάδελφοι, συναδελφισσες
Το ΔΣ της ΟΒΣΑ πήρε τη σημερινή πρωτοβουλία με σκοπό να συζητήσουμε το τρόπο που οργανωμένα, συλλογικά, θα απαντήσουμε στη  επίθεση που ήδη έχει εξαπολύσει και  η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, στη ζωή και τα δικαιώματα μας. Η κυβέρνηση έπιασε το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για να το πάει ακόμα πιο μακριά . Μετά τη δεκαετή κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν οι πολιτικές που ακολουθηθήκαν από όλες τις κυβερνήσεις, στη ζωή και τη καθημερινότητα των αυτοαπασχολούμενων, σήμερα είμαστε σε φάση ανάπτυξης της οικονομίας. Η φάση αυτή σηματοδοτείτε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο.
Να εξετάσουμε αρχικά, συγκεκριμένα τις εξαγγελίες, τα μετρά και ποιον ευνοούν. Για τους α/α αφορούν το φορολογικό και είναι πολύ μικρές αφού δεν ακουμπάνε το βασικό πλαίσιο φορολόγησης των μικρών. Μπορεί να μειώνετε ο φορολογικός συντελεστής από 22 σε 9 , να μειωθεί σταδιακά ο ΦΠΑ. Μπορεί  να γίνουν και άλλες τέτοιες μικροαλλαγές στο μέλλον. Αυτά όμως είναι σταγόνες στον ωκεανό των δυσκολιών των μικρών. Και αυτό γιατί εξακολουθούμε να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ, να μην έχουμε αφορολόγητο όριο, να υπάρχει η προκαταβολή φόρου, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος που δήθεν θα καταργούσε και τα χρέη συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Κυρίως όμως οι οποίες μικροπαροχές δίνει και μπορεί να δώσει η κυβέρνηση δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στους μικρούς γιατί  η μεγάλη εικόνα στην οικονομία αποδεικνύει περίτρανα ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, συνεχίζει να γεμίζει, να φορτώνει νέα βάρη στο λαό, γιατί αυτό απαιτούν τα "ιερά κέρδη" των μεγαλοεπιχειρηματιών, το άνοιγμα των νέων πεδίων για "επενδύσεις". Ο οξυμένος ανταγωνισμός είναι εδώ. Η “μάχη” του μικρού να επιβιώσει από τον ανταγωνισμό με το μεγαθήριο είναι άνιση.  Αυτό ισχύει σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα επαγγέλματα. Το μεγάλο ψάρι  κατασπαράζει το μικρό. Οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες συνεχίζουμε επιβιώνουμε δύσκολα. Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγούμε τσίμα τσίμα. Το άγχος, τα χρέη, το κυνήγι να “βγει” ο μήνας και η ανασφάλεια είναι σταθερά στοιχεία της καθημερινότητας μας. Μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μη μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι στην ημερησία διάταξη και προβάλουν σα μπαμπούλας για χιλιάδες συναδέλφους. 
Και η κυβέρνηση που το παίζει γαλαντόμα με τις παροχές στη φορολογία και προπαγανδίζει ότι δήθεν η ανάπτυξη θα είναι για όλους, φροντίζει πως θα ενισχύει τους μεγάλους ακόμη παραπάνω. Οι αλλαγές που ετοιμάζει το αποδεικνύουν. Ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της υγείας όπου η κυβέρνηση οραματίζετε νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους, νέα βάρη για τους αυτοαπασχολούμενους, για τα λαϊκά στρώματα. Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι σαρωτικές. Πχ περνώντας πάσα από το έκτρωμα Κατρουγγαλου και το τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το πάει ακόμη παραπέρα. Με την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και συνταξιουχικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος 3 πυλώνων, ουσιαστικά σπρώχνει όσους έχουν κανένα φράγκο στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ για τους υπόλοιπους έχει συντάξεις πτωχοκομείου και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Έχει σημασία να πούμε εδώ ότι για αυτές τις αλλαγές η ΓΣΕΒΕΕ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, δε βρίσκει ούτε μια πρόταση να πει.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ θα υποχρεωθούμε να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας. Από την ασφάλιση και τη περίθαλψη μέχρι τα έξοδα για τη παιδεία των παιδιών μας. Χρειάζεται άρα συλλογικός αγώνας σε όλους τους τομείς. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σύγκρουσης, να νιώθει η κυβέρνηση την ανάσα μας, με όρους πάλης, με όρους κινήματος.
Δε θα φάμε το τυράκι για να μας πιάσει η φάκα. Στο 1 που μας δίνει η κυβέρνηση απαντάμε φέρε πίσω τα 10 που μας κλέβεις και τα δίνεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δε κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Είμαστε σε ετοιμότητα. Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση  κλιμακώνουμε τη δράση μας. Κινητοποιούμαστε τη μέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου. Ξεσηκώνουμε τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ και τώρα απαιτούμε

 • Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. 
 • Την άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και το 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ. 
 • Την άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, όπως και των χρεών που αντιστοιχούν στην εισφορά Υγείας. Την οριστική κατάργηση της εισφοράς Υγείας (6,95% του εισοδήματος) και την κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
 • Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. στο 5% του  πραγματικού εισοδήματός τους. 
 • Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας - Ασφάλισης. 
 • Την κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής Ασφάλισης.
 • Την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας». 

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Για να δούμε όμως είναι έτσι. Οι εξαγγελίες της ΝΔ στη ΔΕΘ και ο αναπτυξιακός νόμος έρχονται να επιβεβαιώσουν με εκκωφαντικό τρόπο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει πακτωλό χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, με ταυτόχρονο χτύπημα και των εναπομενόντων δικαιωμάτων που έχουν οι λαϊκές οικογένειες. Αυτό μαρτυρεί η μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων, οι απαλλαγές ουσιαστικά από πληρωμή υπέρογκων χρεών σε ρεύμα, τα διάφορα προγράμματα επενδύσεων. Αυτό αποδεικνύουν τα διάφορα ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά προγράμματα που προπαγανδίζει και η ΓΣΕΒΕΕ που η ζωή όμως δείχνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αποκλείονται από αυτά.
Έχει ξεχωριστή σημασία να σταθούμε, να συζητήσουμε και εδώ σήμερα αλλά κυρίως στα ΔΣ των σωματείων, τι σημαίνει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη που και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη την έχουν ντύσει με παρά πολύ εύηχα επίθετα. “δίκαιη”, “για όλους” κ.α. Οι δυο μήνες  δράσης της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικοί για το τι  σημαίνει ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας πάσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της. Απώτερος στόχος της η παράδοση της παραγωγής ενέργειας και των δικτύων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα η εξαπόλυση επίθεσης στα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια της. Η επίθεση αυτή επηρεάζει άμεσα όλους τους α/α και επιπλέον και συναδέλφους με μαγαζιά σε κλάδους που απαιτούν συνεχιζόμενη ροη ρεύματος στην επιχείρηση τους. 
Τα χρόνια της κρίσης χιλιάδες συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι  συσσωρεύσαμε, λόγο αδυναμίας πληρωμής,  μεγάλα χρέη στη ΔΕΗ. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και μας απειλεί από τη μια ότι αν δεν εξοφλήσουμε θα μείνει η μικροεπιχείρηση μας, το σπίτι μας χωρίς ρεύμα και από την άλλη ότι θα πρέπει να πληρώνουμε ακόμα πιο ακριβά το ήδη πανάκριβο ρεύμα.
Η ασυδοσία τους όμως φάνηκε και στο παράδειγμα του συνάδελφου μέλος του συλλόγου της Αθηνάς. Η επιχείρηση  στην περιοχή της Ραφήνας, έστειλε λογαριασμό για πληρωμή στο σπίτι του συναδέλφου που κάηκε ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή το καλοκαίρι του 2018. Ο συνάδελφος και η σύζυγος του είναι και οι δυο μέλη του συλλόγου και έχουν δυο μικρά παιδιά. Η σύζυγος του συναδέλφου είναι εκλεγμένη στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Καταγγείλαμε το περιστατικό και η ομοσπονδία και το σωματείο. Τους προειδοποιούμε και από αυτό το βήμα. Θα μας βρουν απέναντι τους. Απαιτούμε να πάρουν πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση. Άμεσα θα οριστεί κινητοποίηση από ΟΒΣΑ και Σύλλογο α στη ΔΕΗ για το συγκεκριμένο θέμα.
Το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο της ενέργειας.  Να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επιθυμεί η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα. ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ.

 • Ρεύμα φθηνό για το λαό.
 • Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12000. Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο 5% του εισοδήματος χωρίς καμία προκαταβολή.

Ένα άλλο παράδειγμα του τι σημαίνει ανάπτυξη είναι τα περιστατικά κατάσχεσης πρώτης κατοικίας συναδέλφων. Μετά  από το περιστατικό του Χιώτη συναδέλφου που για χρέη σε τράπεζα ( κατατέθηκε ερώτηση στη βουλή όπου απέρριψε η ΝΔ), του έχει έρθει ειδοποιητήριο κατάσχεσης της πρώτης και μόνης του κατοικίας το προσεχή  Νοέμβριο ( ενώνουμε τη φωνή μας με τις 2000 υπόγραφες που έχουν μαζευτεί, παίρνουμε αποφάσεις στα σωματεία, καταθέτουμε υπόμνημα στη βουλή και τα κόμματα με τις υπόγραφες των σωματείων), ήρθε να προστεθεί και αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Τη Τετάρτη 17/09 έγινε απόπειρα πλειστηριασμού σε συμβολαιογραφείο στην Αθήνα, πρώτης κατοικίας μιας οικογένειας από τον Μαραθώνα που καταστράφηκε από πυρκαγιά το μαγαζί από το οποίο είχε και το εισόδημα της. Στην πυρκαγιά "έχασε" την ζωή του ο πατέρας της οικογένειας. Τα χρέη τους έπνιξαν και πριν λίγο καιρό προσπάθησαν να κάνουν ρύθμιση. Η τράπεζα τους ενημέρωσε ότι το σπίτι βγαίνει σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη.
Αυτό είναι η ανάπτυξη τους. Τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών άφορα. Τα παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος αποκαλύπτουν ότι κυβέρνηση, τράπεζες και ΔΕΗ ΑΕ θα κάνουν τα πάντα για να βάλουν στο χέρι κατοικίες, μαγαζιά, εργαλεία. Τα αιτήματα μας παραμένουν ανάσα ζωής για τους χιλιάδες συναδέλφους. Δε κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση για ρύθμιση και διαγραφή των χρεών των μικρών, ώστε να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων. Ζητάμε τη κατάργηση των υπερημεριών και των τόκων. Να παγώσουν τα χρέη και να κουρευτεί ένα μεγάλο μέρος τους. Το να διαγραφεί τμήμα από τα χρέη που τόσο άδικα μας φόρτωσαν αυτά τα χρόνια με τη φοροληστεία είναι προϋπόθεση για να πάρουμε ανάσα. Είμαστε σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε αντίστοιχο περιστατικό, κινητοποιούμαστε άμεσα.
Το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειας κατάσχεσης του σπιτιού του αδικοχαμένου συναδέλφου, μέσα από τη τραγικότητα του, μας δείχνει και κάτι άλλο, κάτι θετικό, κάτι κρίσιμο .Την Δευτέρα 16/9 με παρέμβασή της ομοσπονδίας μας, σωματείων μας, εργατικών και συνταξιουχικων, σταματήσαμε την κατάσχεση της κατοικίας του. Εμποδίσαμε το να πεταχτεί η οικογένεια του στο δρόμο.  Από αυτό αποδεικνύεται ότι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης είναι ο δικός μας, συλλογικός αγώνας, μέσα από τα σωματεία μας. Τα περιστατικά κατασχέσεων θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Συνέχεια θα προκύπτουν τέτοια προβλήματα που θα έρχονται να προστίθενται στην ήδη βαριά καθημερινότητα των συνάδελφων και που εμείς μπορούμε να παρεμβαίνουμε, να δείχνουμε την αγωνιστική λύση.  Η δύναμη μας είναι στην οργανωμένη πάλη με τα αιτήματα μας, στη κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τα εργατικά ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ. Μόνο έτσι. Μόνο με τη κοινή πάλη μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.
Με ενίσχυση αυτής της κοινής δράσης και πάλης χρειάζεται να αγκαλιάσουμε τις δράσεις των φορέων της δυτικής αττικής για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη  δημιουργία ΧΥΤΑ στη Φυλή. Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία μάλιστα είχε δεσμευτεί να απαλλάξει τους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Αθήνας από τα σκουπίδια, σε συνεννόηση  με την νέα διοίκηση της ΝΔ, λίγο πριν αποχωρήσει, αποφάσισε τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Η δημιουργία του ΧΥΤΑ επηρεάζει ουσιαστικά όλες τις δυτικές συνοικίες της Αττικής. Ο “καρκίνος” θα κυκλοφορεί ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της δυτικής Αττικής και όχι μόνο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες που ζουν ή έχουν τα μαγαζιά τους στις περιοχές θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Το κυνήγι του κέρδους , θέλει την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η διαχείριση τους, να γίνεται όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με τραγικές συνέπειες για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ένα μέτωπο που είναι ανοιχτό και αφορά πολλά μελή των μητρώων μας στη Δυτική Αττική. Ήδη έχουν γίνει 3 συσκέψεις φορέων με τη συμμετοχή και της ΟΒΣΑ. Το επόμενο διάστημα θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να δουλευτούν από τα σωματεία μας.
Απαιτούμε

 • Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμιά κουβέντα για επέκτασή του και δημιουργία νέου.
 • Όχι στη δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία.
 • Όχι στη καύση απορριμμάτων
 • Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων. Διαχείριση σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια που θα διασφαλίζουν την προστασία από ασθένειες τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ όπου συμμετείχε και η ΟΒΣΑ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανανέωση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" (ΣΑΑΣ) του 1990 γνωστής ως "Συμφωνία για τις βάσεις". Επανέρχεται το σενάριο της επέκτασης της συμφωνίας για 8 ή 10 χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Στόχος των κυβερνήσεων ΗΠΑ - Ελλάδας είναι η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και η ένταξη στη "Συμφωνία των Βάσεων" των DRONES στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και βέβαια της βάσης του Αράξου, ως εναλλακτική του ΝΑΤΟ για τη φύλαξη πυρηνικών όπλων. 
Χτυπάμε το κώδωνα του κίνδυνου. Είμαστε σε ετοιμότητα. Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η χωρά μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών. Βάζουμε φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των έμπορων όπλων φέρνει βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, στην κόντρα με άλλα κέντρα και τεράστιους κινδύνους για το λαό αφού εμπλέκει τη χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Δημιουργήθηκε επιτροπή όπου συμμετέχει και η ΟΒΣΑ. 2 /10/2019 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εναντίωσης στη συμφωνία. Παίρνουμε αποφάσεις συμμετοχής στη κινητοποίηση στα σωματεία μας.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η επίθεση της κυβέρνησης  είναι σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε γνώση εδώ μέσα όλοι μας των δυσκολιών. Κυριαρχεί στους συναδέλφους η προσμονή και η ελπίδα ότι τώρα στην ανάπτυξη θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση τους. Ελπίζουν ότι η μικρή αύξηση που βλέπουν στο τζίρο τους, θα τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής. Επηρεάζονται από τη  λογική της “ανάπτυξης για όλους” που είπαμε πιο πάνω. Δε βλέπουν ότι ακόμα και η όποια αύξηση του τζίρου θα αφαιμαχθεί εκ νέου και πολλαπλάσια αφού υπάρχουν σαρωτικές αντιλαϊκές περικοπές και μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Δε φτάνει η μικρή αύξηση του τζίρου και αυτό χρειάζεται να μπει στη συζήτηση με τους συναδέλφους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως αντιλαμβάνονται κάποιοι συνάδελφοι την ανάπτυξη είναι το τι συναντάμε από τους συναδέλφους έμπορους  σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο ακόμα και στη Καλλιθέα για το παραλιακό μέτωπο και την επένδυση του Ελληνικού. Θεωρούν ότι με την ολοκλήρωση του έργου οι γύρω αγορές θα ανέβουν, ότι νέος κόσμος θα γίνει “πελατεία” για τις γύρω γειτονιές. Δυστυχώς όμως η πείρα από όλο το “πολιτισμένο” δυτικό κόσμο και ανάλογα έργα ανάπτυξης αποδεικνύουν σε βάθος χρόνου το ακριβώς αντίθετο.
Τα παραδείγματα των γιγάντιων εμπορικών κέντρων, των μεγάλων εταιριών εστίασης, των τεράστιων “διασκεδαστιρίων” και κυρίως των καζίνων σε “ειδικές” πολιτείες μας δείχνουν ότι λίγο πέρα από το φωτεινό αυτό τσίρκο υπάρχουν παρακμασμένες γειτονιές, γεμάτες εγκληματικότητα, ναρκωτικά και πορνεία.

Εκτός όμως από το αντικειμενικό πρόβλημα του καθίσματος των αγωνιστικών διαθέσεων είναι   επιτακτική  ανάγκη να ξεπεράσουμε και  οργανωτικές δυσκολίες. Πλευρές που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό της παρέμβασης μας και του ανοίγματος μας, την οργάνωση με έλεγχο και σχέδιο των συσκέψεων και συνελεύσεων.
Eχουμε απόσταση να διανύσουμε, ώστε να φτάσουμε στη σωστή λειτουργία της ομοσπονδίας, στη σωστή, σταθερή, σχεδιασμένη, λειτουργία των σωματείων μας, τη προσπάθεια να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που μπαίνουν στον αγώνα, που κατανοούν ότι ο αντίπαλος τους είναι τα μονοπώλια.
Πιο πλατιά μπορούμε να προπαγανδίσουμε ότι υπάρχει ελπίδα και λύση για καλύτερη ζωή, ότι μονόδρομος είναι ο αγωνιστικός δρόμος που έχουμε χαράξει, οι συλλογικές διαδικασίες δράσης των σωματείων, η ισχυροποίηση της συμμαχίας με τους εργαζόμενους.
Για αυτό χρειαζόμαστε λειτουργία των σωματείων εφάμιλλη των απαιτήσεων. Σε σταθερή και μόνιμη ετοιμότητα, αποκούμπι και στήριγμα του κάθε α/α και μικρού στην αττική. Χρέος του κάθε ένα από εμάς που είμαστε εδώ είναι να φτάσουμε το κάλεσμα του αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής.
Μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα τη  προσπάθεια να ενταχθούν χιλιάδες νέοι συνάδελφοι ασυνδικάλιστοι μέχρι τώρα, στο κίνημα μας, να βρούμε συναδέλφους με κατασχετήρια.
Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η δική μας, της ΟΒΣΑ, των σωματείων, η δουλειά και δράση να βελτιώνεται. Σταθερά να υιοθετούν περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι το πλαίσιο αιτημάτων μας, να το εμπλουτίζουμε με ειδικά ζητήματα του κλάδου η του χώρου.
Να καλούμε σταθερά όχι μόνο στην πάλη για να ορθωθούν εμπόδια, για να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη, αλλά κυρίως στη πάλη για τη διεκδίκηση και την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, αξιοπρεπή εισόδημα, ανθρώπινα ωράρια, κάλυψη των βασικών αναγκών σε υγεία, παιδεία, θέρμανση , ελεύθερο χρόνο, διακοπές. Όλα όσα στερούμαστε εμείς και τα παιδιά μας για να πλουτίσουν τα μονοπώλια. Τα συσσωρευμένα προβλήματα θα δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα τη κατάσταση για τη πλειοψηφία των α/α και μικρών.
Μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, να συμπορευτούμε με νέα σωματεία. Το ΔΣ της ΟΒΣΑ καλούμε ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο που υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί αλλά καταλαβαίνει ότι δε πάει άλλο, να πάρει τη θέση τους στον αγώνα.
Τα σωματεία μπορούμε, να πάρουμε τον κάθε συνάδελφο από το χέρι, να τον εντάξουμε στην οργανωμένη δράση, να τον βοηθήσουμε με επιμονή και υπομονή να κάνει βήματα στη συλλογική πάλη, να εξηγούμε ξανά και ξανά τις αιτίες των προβλημάτων. Άλλωστε, η πείρα δείχνει ότι αποτελέσματα είχαμε, όταν δουλέψαμε με τέτοιους όρους, όταν δημιουργήσαμε μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των ίδιων των πρωτοβάθμιων, δεσμούς με τους συναδέλφους, όταν συζητήσαμε σε βάθος μαζί τους.
Μπορούμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε ένωση  να σχεδιάσουμε πιο προσεκτικά την παρέμβαση μας. Να αναβαθμιστεί η ικανότητα των διοικήσεων να συνδέουν την κάθε διεκδίκηση με συνολικότερες διεκδικήσεις, να δυναμώνει η σύγκρουση με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων, της ΕΕ, των συνδικαλιστικών φορέων, όπως και η αντιπαράθεση γύρω από τα κεντρικά ζητήματα αλλά ταυτόχρονα να αναδεικνύονται και κλαδικά η τοπικά ζητήματα.
Να διαμορφώνουμε εύστοχα προβληματισμό, ερωτηματικά, να ταρακουνάμε στρώματα με μικρή ή και καθόλου συνδικαλιστική εμπειρία. Υπάρχει ανάγκη να ανέβει η ετοιμότητα και η εγρήγορση των δυνάμεων μας στις εξελίξεις. Να συνειδητοποιηθεί από όλους μας η ανάγκη ιεράρχησης της δουλειάς απ’ τα κάτω με όρους κινήματος.
Δηλαδή, να μετράμε και να υπολογίζουμε κάθε φορά πόσοι αυτοαπασχολούμενοι παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις κεντρικές η του σωματείου, στις συσκέψεις και τις γενικές συνελεύσεις. Τι κατάλαβαν οι συνάδελφοι, πως κρίνουν το σωματείο και τη δράση του, τι ερωτήματα έβαλαν. Με αργή και βασανιστική δουλειά, σήμερα που είναι τέτοιες οι συνθήκες, το πιο κρίσιμο ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε όλοι μας είναι,  τι νέες δυνάμεις μετράμε;

 

Κάτω οι φόροι και οι κατασχέσεις.
Μαζί είμαστε δυνατοί.
Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα.
Συνεχίζουμε δυναμικά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε