Ομιλία στην σύσκεψη της ΟΒΣΑ
15/1/2020

 

Σ/σες και σ/φοι,

Σήμερα θα συζητήσουμε  για να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποφασιστικά την πάλη  ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα μας στην ασφάλιση και την υγεία. Θέλουμε σήμερα από εδώ να φύγουμε πιο έτοιμοι ώστε να οργανώσουμε τον αγώνα της  διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτικής Κοινωνική Ασφάλιση και Υγείας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το καινοτόμο, αυτή είναι πραγματική τομή  γιατί καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων των εργαζομένων, των γυναικών , των απόμαχων της δουλειάς, της επόμενης γενιάς που έρχεται, συνολικά του λαού. Αυτός ο λαός δημιούργησε και δημιουργεί το σημερινό και τον αυριανό κοινωνικό πλούτο, αυτός φέρει το κύριο βάρος της φορολογίας.
Γι’ αυτό λέμε  στην κυβέρνηση, ούτε σκέψη για αύξηση εισφορών και ταυτόχρονα απαιτούμε αυξήσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Γι’ αυτό  η δημόσια υγεία πρέπει να είναι ταυτόχρονα και άρτια και δωρεάν, και να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ήδη 6 Ομοσπονδίες, και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα κοινής δράσης της ΟΒΣΑ. Πρωτοβουλία που πρέπει πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε. Είναι εκατοντάδες τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα που ανεξάρτητα από την μέχρι τώρα δράση τους, μπορούν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία, καθώς το ζήτημα της ασφάλισης καίει όλους τους α/α και μικρούς ΕΒΕ. Η επίθεση που διαχρονικά εξαπολύουν οι κυβερνήσεις σε ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση ακυρώνει στην κυριολεξία τον κόπο και τον ιδρώτα τους σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις ασφαλιστικές εισφορές τους να χάνονται.

Αυτό άλλωστε ομολόγησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι "αυτό το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι μια επιτομή σε μια διαδρομή 10 ετών". Ανέφερε πως ο νέος ασφαλιστικός νόμος "θα έρθει να λύσει μια για πάντα τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος, του ασφαλιστικού συστήματος, εκκρεμότητες και επιπλοκές που είχε και την περίοδο της δεκαετίας που πέρασε", δηλαδή ακριβώς το ίδιο μοτίβο επιχειρηματολογίας που έχουμε ακούσει απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και συνδυάστηκαν με βαριά πλήγματα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σημειώσει αξιόλογες επιδόσεις στο μέτωπο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Αξιοποιεί και προβάλει επιλεκτικά ορισμένα μέτρα που είχε εξαγγείλει και προώθησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα που αφορούν και μικροεπιχειρήσεις. Τι επιδιώκει; Να εμφανιστεί σαν η κυβέρνηση που μπορεί να στηρίξει κάθε είδους επιχειρηματικότητα μικρή - μεγάλη. «Ανάπτυξη για όλους» δεν λέει; Και μάλιστα σε αντιπαράθεση με το κυρίαρχο σύνθημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «δίκαιης  ανάπτυξης», αν το θυμάστε.
Έχουμε πλέον μπόλικη πείρα. Ανάπτυξη και για μικρές και για μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, είναι όρος λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας και δεν αλλάζει. Και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ο πιο αδυσώπητος, γιατί η κυρίαρχη τάση στην οικονομία είναι η συγκέντρωση, η μονοπώληση, και όχι η «ειρηνική συνύπαρξη». Γιατί ο ΣΕΒ μιλάει για «την φτώχια των εθνών» όταν αναφέρεται στην λειτουργία πολλών μικροεπιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, τυχαίο είναι;
Υπάρχει μήπως «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και είναι ικανές να ανοίξουν πόλεμο για την απόδοση των κεφαλαίων τους. Στην αγορά το μόνο δίκαιο που ισχύει είναι «το δίκαιο του ισχυρότερου», και κυριαρχεί «ο νόμος της ζούγκλας», αυτό το ξέρει κάθε πρωτοετής των οικονομικών σχολών. Όποιος μιλάει για δικαιοσύνη ή δημοκρατία στην αγορά, είναι αφελής ή ψεύτης.
Τις εξελίξεις στην οικονομία, τις ρυθμίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια και όχι οι αυτοαπασχολούμενοι οι μικροί έμποροι οι μικροί βιοτέχνες. Αυτή την αντικειμενική αλήθεια, τη γνωρίζουν καλά οι κυβερνήσεις «οι πρώην και οι επόμενες», και με βάση αυτήν καθορίζουν την οικονομική τους πολιτική. Αυτά, και κάθε τέτοιου είδους επιχειρήματα, στόχο έχουν να ενσωματώσουν μεγάλα τμήματα των α/α σε μια αντιλαϊκή πολιτική, με συνέχεια στον χρόνο και συνέπεια στους στόχους, άσχετα με τις διαφορετικές κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν. Μια πολιτική που στρέφεται ευθέως σε βάρος των βασικών αναγκών των α/α και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Για την μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% (από 22%) για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ από το 2021.

Είναι γεγονός ότι φαίνεται μείωση σημαντική στην φορολογία για την πλειοψηφία των α/α (πάνω από το 85%) που δηλώνει τέτοια εισοδήματα. Βέβαια, σημειώνουμε τις δηλώσεις Βρούτση ότι εφόσον υπάρχει μείωση φορολογίας, μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, τη μείωση θα την εισπράξει από αλλού. Σημειώνουμε επίσης ότι δεν γίνεται κουβέντα για επαναφορά του αφορολογήτου, η μείωση του τέλους επιτηδεύματός, ο κεφαλικός φόρος που δεν την γλυτώνει κανένας, μετατίθεται στις καλένδες, και επίσης οι άλλοι φόροι παραμένουν σε ισχύ. Όμως, στον κρατικό προϋπολογισμό στο κονδύλι που αναφέρεται στην παραπάνω φορολογία, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρουσιάζεται αύξηση από 11 στα 11,4 δις (+ 4%). Δηλαδή σαν να φουσκώσουν τις τιμές πριν τις εκπτώσεις. Αντίθετα η φορολογία νομικών προσώπων, που αφορά κατά κύριο λόγο - σαν όγκο - τις ΑΕ προβλέπεται μείωση από τα 4,5 δις στα 4 (- 10%) και επέρχεται μείωση των συντελεστών από το 28% στο 24%, και μείωση στα διανεμόμενα κέρδη από 10% στο 5%. Και να μην ξεχνάμε ότι η φορολογία των νομικών προσώπων, αποδίδει μόνο το 7,6% των φορολογικών εσόδων, όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Φαίνεται επομένως ότι για την κυβέρνηση, η φορολογία είναι για τους πιο φτωχούς και όχι «για όλους», γιατί αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Όσο για την μείωση του συντελεστή των 120 δόσεων στο 3%, μη νομίζετε ότι μας κάνει και καμιά χάρη. Πέρα από το ότι μας εκβιάζει να πληρώσουμε έστω και σε δέκα χρονιά αδίκους φόρους, θυμίζουμε ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου βρίσκεται 1,6%. Δηλαδή οι διεθνείς αγορές, είναι πιο επιεικείς, δανείζουν το κράτος με το μισό επιτόκιο από ότι το κράτος ρυθμίζει τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων. 

Για το νέο ασφαλιστικό.
Ο νέος νόμος που ετοιμάζεται, πατά πάνω στον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου και τον επεκτείνει. Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει. Και ας διατείνεται ο υπουργός ότι τον ανατρέπει. Τι ανατρέπει; Τις ανώτερες υποχρεωτικές εισφορές με βάση το εισόδημα που θεωρούταν «αντιαναπτυξιακό μέτρο», και ρίχνει το βάρος στις χαμηλότερες εισφορές που πληρώνει το 82% των συναδέλφων μας. Από τα 185€ στα 220€ μπορεί και 230€ (+19% τουλάχιστον) αυτά λένε τα δημοσιεύματα. Να που πήγε η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όσους ακόμα έχουν απορία. Τι κρατάει από τον προηγούμενο νόμο; Τους σφαγιαστικούς συντελεστές αναπλήρωσης που από ότι λένε θα βελτιώσει λίγο, αλλά παραμένουν στο 1/3 του πάλε ποτέ ΟΑΕΕ, τις μειωμένες συντάξεις και την «προσωπική διαφορά», που ευελπιστεί να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα. Γι αυτό οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Τι επεκτείνει; Τον ενάμιση πυλώνα του προηγούμενου νόμου (κοινωνική – ανταποδοτική σύνταξη) και ολοκληρώνει  τους τρεις πυλώνες των κατευθύνσεων της ΕΕ. Δηλαδή βάζει το ιδιωτικό κεφάλαιο για τα καλά στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν αποκλείεται, να δείτε τις εισφορές μας να γίνονται funds στα χέρια των διεθνών επενδυτών. Η ιδιωτική ασφάλιση, όμως, μπορεί να δώσει μόνο ένα μέρος της απόδοσης των κεφαλαίων της, και βέβαια δεν δίνει καμιά εγγύηση σε περίπτωση χασούρας. Το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ είναι χαρακτηριστικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι μετατρέπει την ευθύνη της κοινωνίας για αξιοπρεπή σύνταξη-υγεία σε ατομική υπόθεση. Δηλαδή επιδιώκει να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας πίσω. Σε εποχές που η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν υπόθεση της οικογένειας τους, και οι επιδημίες θέριζαν, γιατί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό. Και δεν χρειάζεται να κατατεθεί το κείμενο του νομοσχεδίου. Οι προθέσεις έχουν διαγραφεί ήδη από τους λαλίστατους αρμόδιους υπουργούς και τις στοχευμένες διαρροές στον τύπο.

Να αναλογιστούμε μόνο τι περιμένουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό μήνυμα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος, απευθυνόμενος στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η πορεία του κλάδου είναι ανοδική. Οι απαιτήσεις της αγοράς μεγάλες. Η ασφαλιστική βιομηχανία, όπως παγκοσμίως καταγράφεται, εξελίσσεται σε έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό παράγοντα. Μαζί και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εξελίσσονται σε ισχυρούς παράγοντες μιας νέας αγοράς. Είναι αυτοί που θα στηρίξουν πιο οργανωμένα, πιο τεχνοκρατικά τη νέα επιχειρηματικότητα, τη νέα οικονομία, τη νέα κοινωνία, όπως διαμορφώνεται διεθνώς.

Ο λαός μας θα βρίσκει τις πόρτες των νοσοκομείων κλειστές, για να ανοίγουν θα πρέπει να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό, εξοπλισμό. Τα φάρμακα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβή υπόθεση, ενώ θα μεγαλώσει και η επίθεση στον τομέα της Πρόνοιας.

Μπροστά στις απώλειες της τελευταίας δεκαετίας αυτά που τάζει η ΝΔ είναι ψίχουλα για να μας χρυσώσει το χάπι.
Είναι αυτή η πολιτική, η επιστροφή των απωλειών που έταζαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ΝΔ; Μπορούν αντικαταστήσουν το 40% των απωλειών σε συντάξεις και το πετσόκομμα δεκάδων επιδομάτων και υπηρεσιών που αφαίρεσαν στα χρόνια της κρίσης; Μήπως φέρνουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δισ. ευρώ που μέσω του "κουρέματος", του χρηματιστηρίου και άλλων οδών κατέληξαν στα χέρια των τραπεζιτών και άλλων επιχειρηματικών γερακιών; Σε καμιά περίπτωση. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε ορισμένα ψίχουλα να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους από το συντριπτικό χτύπημα που ετοιμάζει η ΝΔ στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σ/σες και σ/φοι,
Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Επιδιώκει να συσκοτίσει το γεγονός ότι η ανάκαμψη και ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, προϋποθέτει τη συνέχιση της επίθεσης ενάντια στη μεγάλη μάζα των α/α και της εργατικής τάξης. Επιδιώκει να περιορίσει τις αντιδράσεις με ένα επικοινωνιακό κύμα αισιοδοξίας, που βέβαια, έχει κοντά ποδάρια. Κρατά άθικτο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, και το ενισχύει παραπέρα. Με ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις επικοινωνιακές της επιδόσεις και τη δυσαρέσκεια από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της συναίνεσης και της απραξίας. Η γραμμή ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που προβάλει η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, αντικειμενικά διευκολύνει την νομιμοποίηση και προώθηση αντιλαϊκών μέτρων.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, δεν χάνει την ευκαιρία να πιστοποιεί κάθε φορά, τη στρατηγική, της εκπροσώπησης μιας μικρής μερίδας κύρια μεσαίων επιχειρήσεων.  Που διαθέτουν κεφάλαια να διαχειριστούν, προσωπικό να εκμεταλλευτούν, και διεκδικούν μερίδιο στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Τις όποιες  θέσεις για τους αυτοαπασχολούμενους έχει υιοθετήσει η ΓΣΕΒΕΕ, δεν τις παλεύει, δεν τις διεκδικεί αγωνιστικά, τις εντάσσει στα πλαίσια ενός ναρκοθετημένου «κοινωνικού διαλόγου» με την κυβέρνηση, που μόνο συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να προσφέρει.

Ακόμα περιμένουμε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ για τον επερχόμενο νόμο στο ασφαλιστικό στο ΔΣ του ΣΚ που πέρασε μας είπαν ότι δεν σχολιάζουν τις διαρροές του υπουργείου και περιμένουν το νομοσχέδιο. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι.

Οι επιμέρους παρατηρήσεις και προτάσεις, ακόμα και  αν είναι εύλογες, δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα που είναι η υπεράσπιση των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας των α/α και μικρών ΕΒΕ. Αυτών που καταγράφονται στο 82% που πληρώνει την βασική εισφορά του ΕΦΚΑ, στο 76% των επιχειρηματιών που δεν διαθέτουν προσωπικό, στους 233 χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που υποχρεώθηκαν να μπουν στις 120 δόσεις. Για αυτούς τους συναδέλφους μας, η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, που μας έχουν φλομώσει οι κυβερνήσεις και η ΕΈ είναι κενό γράμμα. Αυτά είναι συνταγές για μια μικρή μειοψηφία μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν και προσωπικό να εκμεταλλευτούν, και κεφάλαια να κινήσουν. Η μεγάλη πλειοψηφία εργάζεται σκληρά για ένα εισόδημα που δύσκολα εξασφαλίζει την επιβίωση. Με τον βραχνά  της εφορίας και των άλλων υποχρεώσεων που δεν βγαίνουν εύκολα. Αυτοί, μόνο στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορούν να προσβλέπουν. Στην ανάπτυξη των αγώνων έχουν ελπίδα, είτε είναι ενταγμένοι στα σωματεία είτε όχι.
Όσα σωματεία και ομοσπονδίες έχουν τέτοιο προσανατολισμό, με τέτοιο τρόπο αντιμετωπίζουν  τα προβλήματα των συναδέλφων μας, θα συνεχίσουν τον δρόμο της συλλογικής πάλης. Καλούμε, κάθε σωματείο, κάθε ομοσπονδία, ακόμα και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ας προκηρύξουν κινητοποίηση την μέρα κατάθεσης ή την μέρα ψήφισης του νέου ασφαλιστικού, τότε που θα υπάρχει και το τελικό κείμενο, για να μην υπάρχουν δικαιολογίες.

Σ/σες και σ/φοι,

Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει η πάλη.
Να μην υπάρξει σωματείο μας, που δεν θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας, η οποία κατά ομολογία στελεχών της κυβέρνησης θα είναι τις επόμενες εβδομάδες, πιθανά και στα τέλη Γενάρη. Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή και κανείς εφησυχασμός.

 

Είχαμε μια σημαντική αφετηρία. Τα πολύ μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα που πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα τσαλάκωσαν το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι η αντιλαϊκή της πολιτική έχει την πλατιά λαϊκή στήριξη, ότι ο λαός  είναι έτοιμος να χάσει κι άλλα δικαιώματα για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η στήριξη και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς η στήριξη στους αγώνες της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς που έχει εξαγγείλει νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις δυναμώνει το μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση πολλαπλασιάζει και την δική μας δύναμη.

Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση γι’ αυτό προσπαθεί να αξιοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να νομοθετήσει και άλλη καταστολή. Δείτε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που θέλουν να φέρουν. Λένε φταίνε οι πορείες για την αναδουλειά στα μαγαζιά της Αθήνας.

 Ποιον κοροϊδεύουν? Έχουμε πείρα, λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και τις ΕΕ που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις. Αυτές είναι οι αίτιες που μας αναγκάζουν να βγούμε στον δρόμο!

Η κυβέρνηση έχει αμολήσει και τα παπαγαλάκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων και των ΕΒΕ για να εμφανίσει ότι τάχα υπάρχει συναίνεση στην πολιτική της. Τέτοια είναι η παρέμβαση της ηγεσίας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έχουν βγάλει άχνα για τα προβλήματα των μικρών εμπόρων της Αθήνας, κουβέντα για την φοροληστεία των τελευταίων χρόνων, κουβέντα για τις κατασχέσεις, κουβέντα για  τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και τώρα μια μέρα πριν το υπουργείο ανακοινώσει την πρόθεση του να φέρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο, βγήκαν και το ζήτησαν οι ίδιοι.

Να μην τολμήσουν να φέρουν καν για συζήτηση το νομοσχέδιο!

 

Σ/σες και σ/φοι,
Άμεσα τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε έναν διπλό σκοπό. Να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, σε νέους α/α σε νέες γειτονιές, σε περισσότερα μαγαζιά, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένη δουλειά για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκορπίσει σε μια χύμα δουλειά, αλλά να πάρει υπόψη και να αξιοποίηση την δυναμική που έχει το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο του σωματείου. Όλοι μα όλοι μπορούν να κάνουν μιας δεκάρας δουλειά. Πρέπει όμως να εξοπλιστούν κατάλληλα από τα ΔΣ των σωματείων. Δεν επιτρέπεται εγγεγραμμένος συνάδελφος να μην έχει στα χέρια του το κάλεσμα κοινής δράσης της ομοσπονδίας δεν επιτρέπεται να μην γνωρίζει ότι έχουμε βγάλει αφίσα.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η επεξεργασία του πλαισίου πάλης ανά κλάδο που να επικεντρώνει στις αιχμές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πάλη για δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους. Το πλαίσιο πάλης που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΟΒΣΑ εδώ και εβδομάδες είναι η βάση αυτής της επεξεργασίας. Υπάρχουν παραδείγματα που συντριπτικά αποδεικνύουν την θέση μας δεκάδες συνάδελφοι πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων όταν εμφανίσουν σοβαρή επαγγελματική ασθένεια.

Να μην αφήσουμε τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως οι παρεμβάσεις για τα δημοτικά τέλη στους  δήμους. Οι παρεμβάσεις αλληλεγγύης ενάντια στις κατασχέσεις σε συνάδελφους, ζήτημα που θα φουντώσει το επόμενο διάστημα αφού το νομοσχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια καταργεί κάθε προστασία στην πρώτη κατοικία. Το μέτωπο ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ στην δυτική Αττική. Μέσα από αυτήν την πλούσια δραστηριότητα ήρθαμε σε επαφή με νέους συνάδελφους που μπορούν να μπουν στην μάχη.

Κάθε σωματείο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προπαγάνδας και ενημέρωσης των συνάδελφων. Με ανακοινώσεις, με πανό , με την  αφίσα μας, αξιοποιώντας το διαδίκτυο προβάλλοντας το site της ομοσπονδίας αλλά και την διαδικτυακή εκπομπή που έχουμε κάθε μήνα στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Οι ενώσεις να βγουν στις γειτονιές γράφοντας συνθήματα στους δρόμους, στήνοντας ή αξιοποιώντας μικροφωνικές σε δρόμους, Δημαρχεία για να δυναμώσει το απεργιακό κάλεσμα.

Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα λοιπόν ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις στα μαγαζιά μας.

Σ/σες και σ/φοι,
Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να πούμε μερικές κουβέντες για μια άλλη πλευρά της πολιτικής των κυβερνήσεων. Στη γειτονιά μας τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε πιο δυνατά.

Τα σωματεία μας όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνούν, αλλά πρέπει άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση και την ενημέρωση για τις εξελίξεις αυτές, για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς. Να οργανώσουν τη συζήτηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

 Η τακτική, του πιο αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή, που υφάνθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τελειοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι επικίνδυνη. Ήδη η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα της ΕΕ που τηρεί το κριτήριο του 2,5% για εξοπλισμούς, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κονδύλια αυτά συνέβαλαν στην διόγκωση του κρατικού χρέους, που θα ξεπληρώνει για πολλές  γενιές ακόμα ο ελληνικός λαός. Θυσίες χωρίς αντίκρισμα, γιατί οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν πρόκειται να συμβάλουν στην υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, και το δηλώνουν καθαρά σε κάθε ευκαιρία.  Και πέρα από αυτό, τα τύμπανα του πολέμου δυναμώνουν στην περιοχή. Ο δήθεν εγγυητής της διεθνούς νομιμότητας, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος καταπατητής της. Αυτό δείχνουν οι πρόσφατες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια η χώρα, με τη σπουδή της κυβέρνησης για πλήρη ευθυγράμμιση των επιδιώξεων της με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Πολύ περισσότερο την στιγμή, που στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή συσσωρεύεται καύσιμη ύλη που μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει από την σύγκρουση των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή. Μόνο τα μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, έχουν συμφέρον από τον ανταγωνισμό για τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για τις ζώνες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Οι λαοί όμως, θα κληθούν για άλλη μια φορά να βγάλουν «τα κάστανα από την φωτιά» σε περίπτωση πολεμικών αναμετρήσεων, πληρώνοντας βαρύ τίμημα από τις συνέπειες ακόμα και σε αίμα.
Απαιτούμε:
Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.