ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 

Ο.Β.Σ.Α

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στο διάστημα των 3 χρόνων που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Εκλογική – απολογιστική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, τα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματοβιοτεχνών επιδεινώθηκαν ακόμα πιο πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 230.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. Χιλιάδες άλλες είναι υποψήφιες για κλείσιμο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών βιοτεχνιών, εμπόρων και επαγγελματιών επιβιώνει δύσκολα. Πάνω από 400.000 συνάδελφοι μας, χρωστάνε στο Ταμείο, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Χιλιάδες είναι και αυτοί που χρωστάνε σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ, προμηθευτές. Τα χρέη έχουν γίνει καθημερινός εφιάλτης για όλους μας. Η ρύθμιση των χρεών σε 72 και 100 δόσεις θα ωφελήσει ένα μικρό αριθμό Επαγγελματοβιοτεχνών. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που είναι υπέρογκες και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Είμαστε κατηγορηματικοί. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη σε ταμεία, εφορία και τράπεζες που αναγκάστηκε να φέρει η κυβέρνηση μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα έχουν. Θα ξεζουμίσουν κάθε συνάδελφο και τελικά θα συνεχίσουμε να είμαστε καταχρεωμένοι. Το ΚΕΑΟ έχει στείλει σε πάνω από 35.000 ΕΒΕ σημειώματα και συνέχεια στέλνει και άλλα με την απειλή της κατάσχεσης. Με τη λήξη της ημερομηνίας που μεσολαβεί για τη ρύθμιση περιμένουμε να σταλούν χιλιάδες νέα σημειώματα και να ακολουθήσουν και κατασχέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι όσοι χρωστάμε στο Ταμείο δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εμείς και τα παιδιά μας, δεν θα πάρουμε σύνταξη, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα λεφτά που έχουμε δώσει τόσα χρόνια στο Ταμείο μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιστατικών, συναδέλφων και άλλων συνανθρώπων μας που απεγνωσμένα ψάχνουν είτε για φάρμακα ή για κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο για να νοσηλευθούν. Μεγάλο θέμα για συζήτηση που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους μας, που έχουν μικρά παιδιά, είναι και αυτό της παιδείας και της προσχολικής αγωγής. Χιλιάδες ΕΒΕ δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Δεν τους καλύπτουν οι παιδικοί σταθμοί, ενώ χρυσοπληρώνουν σε φροντιστήρια, βιβλία, μήπως και εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Η άσχημη κατάσταση στην οποία ζουν τα λαϊκά στρώματα είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει την επιβίωση των μικρών ΕΒΕ.

Μιλάμε για την ανεργία, το μειωμένο εισόδημα, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, τη μείωση των συντάξεων. Όλα όσα δηλαδή  πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε  και εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ . Ταυτόχρονα είναι και ένας επιπλέον παράγοντας της αναδουλειάς μας, αφού μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος προερχόταν από εκεί.

 

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΕ
Έχουμε συζητήσει διεξοδικά αυτά τα χρόνια για το ρόλο της κρίσης και πως αυτή επιδείνωσε τη δουλειά μας. Με τους νόμους, τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, πάνω στη δική μας καταδίκη, προσφέρθηκε γη και ύδωρ στις μεγάλες αλυσίδες, στα πολυκαταστήματα, στους μεγάλους εισαγωγείς, προκειμένου να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα κερδοφορίας. Το έτσι ή αλλιώς δύσκολο έδαφος να επιβιώσει μια μικρή επιχείρηση δίπλα στα μεγαθήρια που εξουσιάζουν τα πάντα (π.χ. τεχνολογία, πρώτες ύλες, τιμές), έγιναν κυριολεκτικά θηλιά στο λαιμό μας, τα μνημόνια και τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους νόμους που από τη μία απελευθέρωσαν την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν σε νέους τομείς κερδοφορίας, ενώ από την άλλη κατέστρεψαν χιλιάδες συνάδελφους και οδήγησαν άλλους καταχρεωμένους να παλεύουν για να βγάλουν ένα μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Στο χρηματοδοτικό.
Όλα τα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα ΕΣΠΑ και άλλα στις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνονται. Ακόμα και οι περιβόητες τράπεζες ειδικού σκοπού, που λανσάρονται από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ως λύση, απαιτούν από μια εταιρία να είναι βιώσιμη, υγιής και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν αυτές δημιουργηθούν υπέρ των μεγάλων θα λειτουργούν. Είναι Χιλιάδες οι συνάδελφοι που είναι καταχρεωμένοι από τα διάφορα δήθεν ευνοϊκά δάνεια των προηγούμενων χρόνων. Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το ΤΕΜΠΜΕ. Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε χρηματοδότηση αφού έχουν εκκρεμότητες με την εφορία, τα ταμεία και έχουν μικρή πιστοληπτική δυνατότητα.
Για το φορολογικό
Η συγκυβέρνηση τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές, τους Τραπεζίτες και άλλους τους απαλλάσσει ουσιαστικά από κάθε φορολογία και στην περίοδο της κρίσης. Ακόμη μειώνει το συντελεστή φορολόγησης για τα διανεμόμενα κέρδη από το 25% σε 15% και πολλά άλλα. Στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματοβιοτέχνες καταργεί το αφορολόγητο και επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο €υρώ, συν τα τέλη επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, Δημοτικά τέλη – ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα.
Για το ασφαλιστικό
Στις μεγάλες επιχειρήσεις οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ επιβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που στις σημερινές συνθήκες είναι εξοντωτικές
Απελευθέρωση Επαγγελμάτων
Η λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων διευκόλυνε και διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εκεί όπου μέχρι πρότινος εδραστηριοποιούντο μόνο μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν το μεροκάματό τους να συρρικνώνεται Ακόμη η κυβέρνηση βάζει πολλά εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματος τους, θεσμοθετώντας κάθε είδους πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις που θα τους πετάξουν στην πορεία εκτός επαγγέλματος. Σημειώνουμε ότι οι πιστοποιήσεις απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά που εξοντώνουν οικονομικά τους μικρούς Επαγγελματίες.
Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στόχο έχει την επιτάχυνση του κλεισίματος των μικρών μαγαζιών αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τα πολυκαταστήματα, αφού η μικρή επιχείρηση βλέπει να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της χωρίς αντίκρισμα ενώ ταυτόχρονα οδηγείται στη βιολογική εξόντωση, ιδιαίτερα οι συναδέλφισες.
Για τη χοροθέτηση και επαγγελματική στέγη

Για τις εγκαταστάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που συνήθως επιδοτούνται οι διαδικασίες είναι σύντομες. Τις περισσότερες φορές με την υποστήριξη του κράτους παραβιάζεται και η υπάρχουσα νομοθεσία ή αλλάζουν τη χρήση γης, για να δημιουργηθεί πολυκατάστημα ή βιομηχανία.

Για τις μικρές επιχειρήσεις η διαδικασία εγκατάστασης είναι δύσκολη, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλα έξοδα. Δεν υπάρχουν βιοτεχνικά τετράγωνα, ούτε βιοτεχνικά πάρκα.

Ακόμα η συγκυβέρνηση κατάργησε την προστασία της Επαγγελματικής στέγης.

Για χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα τα έργα υποδομής, η αντιπλημμυρική προστασία, ενώ ταυτόχρονα έρχονται οι διοικήσεις των δήμου και απαιτούν υπέρογκα δημοτικά τέλη.

Συνάδελφοι –σες,

Εδώ και ορισμένους μήνες και ενώ οι δουλειές πάνε από το κακό στο χειρότερο, η κυβέρνηση μας λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν. Ταυτόχρονα όμως μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, μας εκβιάζει ότι αν δεν παραμείνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν, θα πισωγυρίσουμε.

Όχι μόνο δεν σκέφτεται, την κατάσταση που έχουμε περιέλθει, αντίθετα, σε κάθε τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός λέει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για μας που θεωρούμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα.

Ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός ήδη σηματοδοτεί τη συνέχεια αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, μείωση των συντάξεων, αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις. Σταθερά στο στόχαστρο παραμένουν οι καταχρεωμένοι ΕΒΕ, στο όνομα δήθεν της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Επειδή όμως φοβούνται και καλώς, μήπως η λαϊκή οργή και αγανάκτηση μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, παίρνουν μέτρα αλλάζοντας τον υπάρχοντα συνδικαλιστικό νόμο. Σκοπό έχουν, να βάλουν όσο αυτό είναι δυνατό εμπόδια στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα αμφισβητούν ακριβώς αυτό που παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Την κυριαρχία δηλαδή των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Συνάδελφοι – σες

Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και άλλα που ετοιμάζονται να ψηφιστούν στο όνομα ξεπεράσματος της κρίσης ψηφίζονται και από άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν μνημόνια.

Αυτά τα μέτρα σκοπό έχουν την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, την ανταγωνιστικότητα, τη θωράκισή τους στον οξύτατο διεθνή ανταγωνισμό.

Είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λένε Η συγκυβέρνηση και άλλοι, ότι δήθεν ευθύνονται οι παροχές και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας

Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τέλος στον τόπο μας. Είναι αλήθεια ότι θα φύγει η ΤΡΟΙΚΑ και τα μνημόνια. Μένουν όμως οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που συνοδεύουν τα μνημόνια, οι οποίοι κάνουν καθημερινά τη ζωή μας κόλαση.

Θα μείνει από την 1η Ιανουαρίου η επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είναι και για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης και θα βάλει τη σφραγίδα της, στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μιλάει για μονιμοποίηση των ληστρικών φορολογικών νόμων, για αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα, για μείωση των δαπανών στα ασφαλιστικά Ταμεία, την Υγεία, την παιδεία και αλλού.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζει φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και νέα επενδυτικά κίνητρα.

Συνάδελφοι – σες,

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Και γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται κάποιοι κλέφτες, δεν οφείλεται στο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, δεν ευθύνονται οι μισθοί των βουλευτών που δεν έχουμε αντίρρηση να μειωθούν. Κατά τη γνώμη μας, Φταίει το ίδιο το σύστημα που είναι φτιαγμένο έτσι ώστε το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό. Φταίει η στρατηγική της Ε.Ε την οποία αποδέχονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και που δεν αποδέχεται άλλο κριτήριο από την ίδια την κερδοφορία των μονοπωλίων. Μπροστά σε αυτήν την κερδοφορία, όχι μόνο δεν τους απασχολούν οι δικές μας ανάγκες, το αν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας αλλά αντίθετα συγκαταλεγόμαστε στην αγελάδα που αρμέγουν.

Τα παραπλανητικά τους λόγια ότι αν έρθει η ανάπτυξη όλα θα πάνε καλά, κρύβουν ότι αυτή προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό. Κρύβει ότι ακόμη και αν διατηρηθούν ορισμένες μεσαίες επιχειρήσεις σε μια σειρά κλάδους, την πλειοψηφία από μας θα την πάρει το κύμα της θάλασσας. Θα συνεχίσουμε να φυτοζωούμε στα χρέη χωρίς να μπορούμε να πάμε μπρος ή πίσω.

Γι’ αυτό και έχουμε κάθε συμφέρον να αντιπαλέψουμε αυτή τη στρατηγική. Έχουμε κάθε συμφέρον να απαγκιστρωθούμε από τη δηλητηριώδη αγκαλιά τους και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της, για να υπερασπίσουμε ο ένας τον άλλον στη σκληρή καθημερινότητά μας γιατί κανένας από αυτούς δε θα μας βοηθήσει.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε στην ίδια όχθη με τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και έχουμε κάθε συμφέρον σε ένα δρόμο ανάπτυξης που δε χωρά τα μονοπώλια γιατί οι ανάγκες μας είναι στον αντίποδα της κερδοφορίας τους.

Γι’ αυτό η ομοσπονδία μας ήταν μπροστάρης, όλο αυτό το διάστημα για να ξεσηκωθούν οι συνάδελφοι να μπούνε στον αγώνα. Γι’ αυτό παλεύουμε να αλλάξει η κατάσταση εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα που οδήγησε τους συνάδελφους σπίτι τους, που τους άφησε απροστάτευτους στην θύελλα που ξέσπασε. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αλλάξει ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απομονωθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και των άλλων 3βάθμιων και όλων των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται γνώση και αντιπαράθεση με τις θέσεις και την τακτική τους.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣΕΒΕΕ

Κατά τη γνώμη μας, η ΓΣΕΒΕΕ όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά στήριξε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Τις περισσότερες φορές έκανε σωστές διαπιστώσεις για τα προβλήματα. Απέκρυβε όμως από τους Επαγγελματοβιοτέχνες σκόπιμα τις αιτίες που τα γεννάνε και πολύ περισσότερο έβαλε μεγάλα εμπόδια στην πάλη για την αντιμετώπισή τους.

Ακούμε συχνά τη ΓΣΕΒΕΕ να μιλάει για κλειστά μαγαζιά και Επαγγελματοβιοτέχνες που χρωστάνε στο Ταμείο και στην Εφορία να μιλάει ακόμη και για Αγώνες

Την ίδια στιγμή προτείνει σαν λύση για τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ, την Ανάπτυξη με ανταγωνισμό και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λίγα λόγια η ΓΣΕΒΕΕ λέει στον αυτοαπασχολούμενο που είναι στο λάκκο των λεόντων ότι μπορεί να παλέψει και να σωθεί, βουτώντας πιο βαθιά στο λάκκο.

Καλλιεργεί στη συνείδηση των μικρών Επαγγελματοβιοτεχνών, την επικίνδυνη, για τα συμφέροντά μας ΙΔΕΑ, ότι ο μικρός βιοτέχνης με το μεγάλο πολυκατάστημα είναι το ίδιο αφού επιχειρηματίες είναι και οι δύο. Ότι και οι δυό μας έχουμε κοινά συμφέροντα και ότι αν τη γλιτώσουν αυτοί, θα κερδίσουμε και εμείς.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΒΕΕ στόχο έχει την πολυσυλλεκτικότητα, δηλαδή να ξεγελά Επαγγελματοβιοτέχνες. Περιλαμβάνει αιτήματα ασύνδετα μεταξύ τους. Το ένα αναιρεί το άλλο όπου σαν σύνολο τελικά υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράδειγμα: Λέει η ΓΣΕΒΕΕ να δοθεί χρήμα στους Επαγγελματοβιοτέχνες μέσω Τράπεζας που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Καλλιεργεί προσδοκίες σε όσους το ακούνε και μεγάλη απογοήτευση σε όσους επιδιώξουν να πάρουν κάποιο δάνειο.
Τα λεφτά των Τραπεζών είναι συγκεκριμένα και είναι για λίγους. Σε όσους δεν χρωστάνε, σε όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγάλους τζίρους, μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα και σε όσες επιχειρήσεις διαθέτουν κεφάλαια. Μιλάμε για επενδυτικά δάνεια.
Τα δάνεια που αναγκάστηκαν πολλοί συνάδελφοι να πάρουν από τις Τράπεζες το προηγούμενο διάστημα ήταν μια θηλιά στο λαιμό. Πολλούς συναδέλφους μας, τους γονάτισαν και άλλους τους έκλεισαν.
Ένα αίτημα ακόμη μεταξύ άλλων που ιδιαίτερα προβάλλει η ΓΣΕΒΕΕ (αυτό λέει και η συγκυβέρνηση) είναι η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.
Ισχυρίζονται ότι μπορεί οι μικροί επιχειρηματίες να δώσουν απάντηση στο θέμα της δουλειάς, αν ασχοληθούν με εξαγωγές και νέα προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Σημειώνουμε ότι με θέμα «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» οργανώνονται πολλές ημερίδες εκτός από συνδικαλιστικές οργανώσεις και από Επιμελητήρια. Έχει στηθεί δηλαδή ένας μηχανισμός αυταπατών και εξαπάτησης μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Σε αυτό το χαρακτηρισμό δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Μία επιχείρηση για να ασχοληθεί με τα παραπάνω πρέπει να έχει επιστημονικό προσωπικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, μεγάλες εγκαταστάσεις, οργανωμένο λογιστήριο, να διαθέτει κεφάλαια κίνησης και πολλά άλλα.
Ο μικρός και αυτοαπασχολούμενος Επαγγελματοβιοτέχνης δεν έχει να πληρώσει το Ταμείο, τη ΔΕΗ, την εφορία, δεν έχει να φάει.
Όλα αυτά φαίνονται και είναι παραμύθια για τους μικρούς αλλά μια πραγματικότητα για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ΓΣΕΒΕΕ είναι και αυτό με τη ρύθμιση των χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που τη χαρακτηρίζει ως θετική. Δηλώνει την ένστασή της, γιατί είναι 72 και όχι 100 οι δόσεις σε όλους τους ασφαλισμένους, και δεν λέει κουβέντα για το πώς θα πληρωθούν οι τρέχουσες και οι πάγιες ασφαλιστικές εισφορές, αναγνωρίζει δηλαδή και αυτή, τα άδικα χαράτσια που μας φόρτωσαν.
Και εμείς μιλάμε για πολλές δόσεις, όμως λέμε ότι αυτές πρέπει να είναι στο 10% του εισοδήματος του ασφαλισμένου. Ακόμη λέμε ότι πρέπει να καταργηθούν οι υπερημερίες και οι τόκοι. Να παγώσουν τα χρέη και να κουρευτεί ένα μεγάλο μέρος τους.
Να μειωθούν άμεσα οι εισφορές για τη σύνταξη κατά 30% και 50% για τον κλάδο Υγείας.

Επίσης μιλάμε για την επιστροφή των 54 δισεκατομμυρίων κλεμμένων  Αποθεματικών στο Ταμείο, για αποκατάσταση των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 και πάνω απ’ όλα θέτουμε το ζήτημα της κατάργησης των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος έχει την ευθύνη να ενισχύσει τον συγκεκριμένο τομέα.
Όσο για τους Αγώνες, όποτε εξαγγέλλονται από την ΓΣΕΒΕΕ το κάνει για να μην απομονωθεί και για να τους εκφυλίσει. Παράδειγμα είναι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο  την 1η Νοέμβρη στο οποίο αρνήθηκαν να συμμετέχουν, ενώ αποφάσισαν απλή συμμετοχή για την απεργία στις 27 Νοέμβρη, όπου πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα, να μην δουλέψει κανείς.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Συνάδελφοι –σες,

Η δράση της Ομοσπονδίας μας, έγινε και γίνεται σε δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που φορτώνουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Όταν αυτές έλεγαν να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση εννοούσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί τα λαϊκά στρώματα πτωχεύσαμε.

Όλα αυτά τα χρόνια και στο μέτρο του δυνατού, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας, το πώς φτάσαμε στην κρίση και ότι αυτή είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε και δεν είναι θέμα χρέους ούτε και διαχείρισης, αλλά ότι μετά από κάποια χρόνια κερδοφορίας το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται.

Αποκαλύψαμε ότι για τα χρέη δεν φταίνε οι όποιες παροχές προς τα λαϊκά στρώματα αλλά οι μεγάλες παροχές και φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Αντιπαλέψαμε ιδεολογήματα

Ότι Όλοι οι συνδικαλιστές είναι ξεπουλημένοι

Ότι με τους Αγώνες δεν γίνεται τίποτα, ας περιμένουμε τις εκλογές.

Ότι οι Αγώνες διώχνουν τα εργοστάσια, μεγαλώνουν την ανεργία.

Ότι οι κινητοποιήσεις και οι πορείες μας, κλείνουν τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιπαλέψαμε ιδεολογήματα ότι την ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα την εμποδίζουν οι διαφορετικές κομματικές αντιλήψεις και πολλά άλλα.

Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΒΕ και τα Σωματεία να στήσουμε ένα μηχανισμό αλληλεγγύης για τους Επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν ανάγκη επιβίωσης. Στα γραφεία μας κάθε Πέμπτη υπάρχει δικηγόρος και λογιστής που παρέχουν συμβουλές εντελώς δωρεάν.
Ακόμη μοιράστηκαν αρκετές φορές τρόφιμα σε συναδέλφους που τα είχαν ανάγκη. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή τη δράση. Θα μπορούσαμε με τη συνεργασία  των  Σωματείων μας να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Το νόημα της αλληλεγγύης για εμάς ήταν να αισθανθεί ο συνάδελφος, η συναδέλφισσα ότι δεν είναι μόνος-μόνη, ότι δίπλα τους έχουν και άλλους συναδέλφους, έχουν το Σωματείο.
Η Ομοσπονδία μας, όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχη για να σπάσει ο φόβος, η απογοήτευση, η μοιρολατρία για να μην υποταχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ότι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για καλύτερη ζωή, ότι μονόδρομος είναι ο αγωνιστικός δρόμος που έχουμε χαράξει, οι συλλογικές διαδικασίες δράσης.
Σε αυτή την προσπάθεια όπλο ακαταμάχητο είχαμε το διεκδικητικό μας, πλαίσιο αιτημάτων.

Όπου έγινε συζήτηση με αυτό σε Δ.Σ. σωματείων ή μεμονωμένα σε Επαγγελματοβιοτέχνες, κανένας δεν είπε ότι δεν συμφωνεί. Μερικοί μόνο είπαν ότι αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο  στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο δεν είναι μία συρραφή από αιτήματα. Αλλά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που η υλοποίηση του, ανακουφίζει σήμερα τους Επαγγελματοβιοτέχνες και ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο. Μας εξοπλίζει με δύναμη και ιδανικά.
Με οδηγό και όπλο το πλαίσιο πάλης, δώσαμε πολλές μάχες, κάναμε πολλές κινητοποιήσεις.
Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων σε όλους τους ασφαλισμένους.
Ενάντια στα σημειώματα του ΚΕΑΟ.
Πολλές κινητοποιήσεις για την κατάργηση των ληστρικών φορολογικών νόμων.
Υποστηρίξαμε πολλές κινητοποιήσεις Σωματείων μας, στις Τοπικές Εφορίες, στα Τοπικά παραρτήματα του Ταμείου.
Εμποδίσαμε κατασχέσεις σε σπίτια και μαγαζιά.
Παλέψαμε και επιτύχαμε σε πολλές περιπτώσεις την εισαγωγή ανασφάλιστων συναδέλφων μας σε νοσοκομείο . Σε άλλους πετύχαμε τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Οργανώσαμε πολλές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με Σωματεία – μέλη μας, σε Δημαρχεία ενάντια στα υψηλά δημοτικά τέλη.
Επίσης κάναμε διαβήματα σε δημάρχους με θέμα την Επαγγελματική στέγη. Στους δήμους είχαμε βοήθεια από τις Λαϊκές Επιτροπές, οι δυνάμεις μας έκαναν προσπάθεια να στηθούν, να οργανωθούν, να ισχυροποιηθούν.
Η Ομοσπονδία μαζί με Σωματεία της δύναμης μας, πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις για τα παιδιά, κοπή πίτας, περιοδείες σε Επαγγελματικές σχολές για την ανάδειξη των προβλημάτων των σπουδαστών και για την απόκτηση καλύτερης επαφής μαζί τους.
Τα αιτήματά μας στο σύνολό τους, συνενώνουν όλους τους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες στην Αττική, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ
Έκφραση αυτής της ενότητας αποτελεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση, η Π.Α.Σ.ΕΒΕ.
Με την Π.Α.Σ.ΕΒΕ και το ΠΑΜΕ κάναμε δεκάδες κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτές συμμετείχαν άλλοτε περισσότεροι και άλλοτε λιγότεροι Επαγγελματοβιοτέχνες.

Αυτοί οι Αγώνες αποκάλυψαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έβαλαν εμπόδια και σε μερικές περιπτώσεις είχαμε και κάποιες κατακτήσεις. Κόντρα στην ηττοπάθεια που μας οδηγούν, αρνούμαστε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή. Κρατάμε αναμμένη την φλόγα της αντίστασης και παρά τις δυσκολίες, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στους Αγώνες πληθαίνουν.

Τονίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, συνεδρίαζε τακτικά, οι συνεδριάσεις των Δ.Σ., ήταν ανοιχτές σε όποιον ήθελε να τις παρακολουθήσει.

Πολλές φορές οργανώσαμε συσκέψεις για ενημέρωση και για να ζητήσουμε τη γνώμη των Σωματείων για διάφορα θέματα.

Τα μέλη του Δ.Σ. παρακολουθήσαμε συνεδριάσεις Σωματείων. Συμμετείχαμε σε συνελεύσεις ή συσκέψεις σωματείων και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κάποια σωματεία τα οποία δε λειτουργούν. Κλείνουν για πολλούς μήνες τα γραφεία τους, και τα ανοίγουν όταν είναι να συμμετέχουν σε εκθέσεις ή για τη διενέργεια των εκλογών τους.

Με τα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των Σωματείων δεν έχουμε  καλή επαφή. Μπορούμε όμως να το βελτιώσουμε, αρκεί και τα ίδια να το θελήσουν. Άλλωστε όλοι μας έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Να πούμε ότι σε επίπεδο Αττικής υπάρχουν και Τοπικές Ομοσπονδίες, οι οποίες δεν λειτουργούν. Τα σωματεία τους ψάχνουν και δεν τους βρίσκουν. Έχουν τα γραφεία και τα τηλέφωνα κλειστά. Λειτουργούν μόνο όταν είναι να συμμετέχουν σε κάποιο σεμινάριο για να μαζέψουν χρήματα και σαν εκλογικοί μηχανισμοί.
Κατά τη γνώμη μας, τα διοικητικά Συμβούλια αυτών των Σωματείων και αυτών των Ομοσπονδιών δεν  συμβάλλουν στην εγγραφή των Επαγγελματοβιοτεχνών στα Σωματεία τους. Δυσφημούν το Συνδικαλιστικό κίνημα γιατί προβάλλουν την εικόνα του συνδικαλιστή ο οποίος έχει δράση για ιδιοτελείς λόγους
Όμως για εμάς είναι θετικό ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπάρχουν συνδικαλιστές που προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους ή κόβουν χρόνο από την οικογένεια ή τη δουλειά τους για να βοηθήσουν να δυναμώσει το Σωματείο. Τέτοιους συνδικαλιστές έχει ως επί το πλείστον η Ομοσπονδία μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Σημειώνουμε ότι συνάδελφοι μας, που δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία μας, συνέβαλλαν στη δημιουργία Τοπικών Ενώσεων σε πολλές περιοχές της Αττικής και σήμερα αυτές οι Ενώσεις αντιπροσωπεύονται στη Γενική μας Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή στη δύναμη της ομοσπονδίας έχουμε …………… κλαδικά σωματεία και …………. ενώσεις, ενώ και άλλες ενώσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Συνάδελφοι-σες

Όλοι γνωρίζετε ότι η Ομοσπονδία μας πήρε απόφαση να συμμετέχει στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 του Νοέμβρη με κλείσιμο των μαγαζιών, με θέματα που έχουν σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού για τον οποίο μιλήσαμε παραπάνω, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα χρέη, την ανεργία. Όλα τα προβλήματα που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση.

Σε αυτά να προσθέσουμε και τις πλημμύρες που έπληξαν πολλούς συναδέλφους μας, στη Δυτική Αθήνα και στον Πειραιά. Να απαιτήσουμε αποζημίωση στους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών και άμεσα να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικά.

Απαιτούμε από την περιφέρεια να διαθέσει κονδύλια για την αντιπλημμυρική προστασία και όχι για έργα βιτρίνας για γήπεδα και για διαφήμιση υπέρ των επιχειρηματιών.

Να προχωρήσει όπως οφείλει σε αποζημίωση των πληγέντων χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια που αποτρέπουν όσους έπαθαν ζημιές, να αποζημιωθούν.

Στην Ομοσπονδία μας, υπάρχουν Σωματεία των οποίων πολλοί Επαγγελματίες του κλάδου επλήγησαν. Τα Δ.Σ. να πάρουν πρωτοβουλίες να έρθουν σε επαφή μαζί τους και μαζί με την Ομοσπονδία να πιέσουμε στην κατεύθυνση διεκδίκησης και ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις. Να παγώσουν χρέη και δημοτικά τέλη.

Το κλείσιμο στις 27 Νοέμβρη είναι αλήθεια, ότι είναι μία δύσκολη απεργία όμως και η κυβέρνηση είναι αμείλικτη. Κλιμακώνει την επίθεσή της και είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Έδωσε ώθηση και μας όπλισε με αποφασιστικότητα στο να αποφασίσουμε την απεργία το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ με τις χιλιάδες συμμετοχές την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η κινητοποίηση συκοφαντήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. αποκρύφτηκε ο μεγάλος όγκος του.

Αποσιωπήθηκαν τα αιτήματα τόσο από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό όσο και από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Σε αυτή τη συγκέντρωση καλούσαν πάνω από 1000 μαζικοί φορείς εκ των οποίων 121 ήταν Σωματεία Επαγγελματοβιοτεχνών από αυτά 56 από την Αττική.

Τα μηνύματα που έδωσε το συλλαλητήριο ήταν πολλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι αναπτερώθηκε το ηθικό των συναδέλφων μας.

Φάνηκε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην εργατική τάξη, στους Επαγγελματοβιοτέχνες και στα άλλα λαϊκά στρώματα, ικανές να μπουν μπροστά για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν μια κινητοποίηση δίκαιη, που ανέδειξε τα καυτά προβλήματά μας.

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τη μεγαλειώδη συμμετοχή των εργαζομένων στη κινητοποίηση. Γι’ αυτό και τώρα τη θάβει, προσπαθεί να την υποβαθμίσει. Το κυριότερο όμως είναι ότι λαμβάνει υπόψη την αγανάκτηση, λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που δεν το βάζει κάτω, που φιλοδοξούμε και μπορεί να μεγαλώσει. Να δυναμώσει ο αγώνας, ο προσανατολισμός του, αυτός είναι ο στόχος μας. Και σε αυτό υπάρχει έδαφος. Είναι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Συνάδελφοι, ισες
Άμεσα το ψήφισμα της Ομοσπονδίας με τα αιτήματα να γίνουν θέμα συζήτησης σε όλα τα Σωματεία, να γίνουν συσκέψεις, να παρθούν αποφάσεις από τα Σωματεία συμμετοχής στην Απεργία. Να γίνει ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης και μαζικοποίησης. Ταυτόχρονα οδεύοντας προς την απεργία, να έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες.
Συναγερμός, έρχονται νέα ειδοποιητήρια.
Σαν Ομοσπονδία είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εκ μέρους της κυβέρνησης πλειστηριασμούς για τα χρέη τόσο στο Ταμείο όσο και στις Τράπεζες. Κανένας συνάδελφος να μην μείνει μόνος του.
Αφήσαμε τελευταίο το ασφαλιστικό γιατί απ’ ότι φαίνεται, και από τις πληροφορίες που έχουμε, είναι αυτή την περίοδο στο επίκεντρο. Προχωράει η διάλυση των ταμείων όπως τα ξέραμε, το δικαίωμα στη σύνταξη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη σύνταξη που το κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει, σε εξευτελιστικά επίπεδα. Την ίδια ώρα σχεδιάζει να διαμορφώσει 2ο και 3ο πυλώνα, που ουσιαστικά θα λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια. Δηλαδή όποιος έχει να πληρώσει, θα δικαιούται σύνταξη και περίθαλψη. Όποιος δεν έχει, θα ζει ανήμπορος μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Σπυρόπουλου, αλλά και η γενικότερη στάση της  διοικητού ΟΑΕΕ Κωττίδου, δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα και γι’ αυτό χρειάζεται ετοιμότητα.
Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, που εργάζονται μια ζωή να τους μεταχειρίζονται σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Δεν είναι μόνο ότι πληρώνουμε μια ζωή, φορολογούμαστε για το κάθε τι. Είναι στην ευθύνη του κράτους να χρηματοδοτήσει και  να εγγυηθεί υψηλής ποιότητας περίθαλψη, σύνταξη για όλους.
Καμία ισχύ δεν έχουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους περί άδειων ταμείων. Όχι μόνο γιατί  αυτοί άδειασαν τα αποθεματικά, αλλά ταυτόχρονα  ετοιμάζονται να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των μεγαλοεργοδοτών αλλά και τους δίνουν  τη δυνατότητα να κάνουν μπίζνες σε ένα τομέα που οι κατακτήσεις μας έχουν κερδηθεί κυριολεκτικά με αίμα.
Να ξεσηκωθούμε τα Σωματεία να είναι σε ετοιμότητα μάχης.
Ξέρουμε συνάδελφοι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για την ανάγκη να δυναμώσει το Συνδικαλιστικό  κίνημα. Όλοι μας το θέλουμε και όλους μας προβληματίζει το πώς αυτό  θα γίνει. Γι’ αυτό  χρειάζεται καλύτερα να σταθούμε στις δυσκολίες που εντοπίζουμε, στο τι θα κάνουμε για να τις ξεπεράσουμε:
Αρκετοί συνάδελφοι δεν βλέπουν τα σωματεία σαν αποκούμπι. Ιδιαίτερα οι νεότεροι δεν έχουν και την εμπειρία, πολλές φορές θεωρούν ότι είναι και αχρείαστα, εδώ δεν είναι λίγοι που τα αντιμετωπίζουν και καχύποπτα. Όσο και αν έχει ο καθένας την ευθύνη του ή ίδια η προπαγάνδα της κυβέρνησης, των Μ.Μ.Ε., αλλά και η στάση των συμβιβασμένων  συνδικαλιστικών ηγεσιών έχει παίξει το ρόλο της.
Χρειάζεται να φτάσουμε εμείς στους συναδέλφους, να τους ενημερώσουμε, να ενδιαφερθούμε για τα προβλήματά τους. Να τους αναδείξουμε τα θετικά αποτελέσματα της δράσης μας και ότι αν γίνουμε περισσότεροι οι αγώνες μας θα είναι αποτελεσματικοί.
Με υπομονή να  διαλύσουμε  αυταπάτες ότι θα σωθούν αν βάλουν το κεφάλι κάτω ή ότι θα μας σώσουν αυτοί που μας έφτασαν ως εδώ.
Να πάρουμε μέτρα ώστε τα σωματεία μας να ενώνουν τους συναδέλφους. Να μην τους χωρίζουν σε νόμιμους και  παράνομους. Αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να μας κλείσουν.
Κανένας συν/φος δε θέλει να χρωστάει, όλοι θέλουν ασφάλιση για τα παιδιά τους.
Από εμάς εξαρτάται  να δυναμώσει η αλληλεγγύη.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δρούμε και γι’ αυτό πρέπει τα σωματεία μας να ζωντανέψουν περισσότερο, να γράψουν νέους συνάδελφους.
Συνάδελφοι είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε. Δηλώνουμε καθαρά όχι μόνο ότι δε θα το βάλουμε κάτω αλλά όσο περνάει από το χέρι μας θα συμβάλλουμε στην ανάταση του κινήματος, στη μαζικοποίησή του, τον προσανατολισμό του.
Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας. Η Ομοσπονδία μας, επιβιώνει από τις συνδρομές των Σωματείων, από μια μικρή ενίσχυση του Επιμελητηρίου και η οποία συνεχώς μειώνεται. Καταλαβαίνετε ότι, όταν τα σωματεία δεν δίνουν τις συνδρομές τους, τότε η  οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας επιδεινώνεται.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, βοηθάει τα σωματεία να βγάλουν ανακοινώσεις και άλλα υλικά, απασχολούμε υπάλληλο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα,  και για κινητοποιήσεις .
Τα Σωματεία πρέπει να ζητάνε τη συνδρομή από τα μέλη τους. Τα χρήματα είναι απαραίτητα σε κάθε σωματείο για τη λειτουργία του. Όμως οι συνδρομές μαζεύονται πιο εύκολα όταν το Σωματείο αναπτύσσει δράση.