ΑΘΗΝΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019

 

Συνάδελφοι, συναδελφισσες
Στις 4/9/2019 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΒΣΑ. Στη συνεδρίαση αναδείχτηκε το  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες σχετικά με τα υπέρογκα, συσσωρευμένα χρέη τους προς τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτές, ΔΕΗ.
Η  κυβέρνηση ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την ίδια πολιτική, διατηρεί στο ακέραιο όλους τους νόμους των προηγούμενων, «τιμωρεί» τους συναδέλφους που δε μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις πολυάριθμες υποχρεώσεις του και όλα αυτα εν μέσω πανηγυρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα της ΝΔ ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Για εμάς είναι ξεκάθαρο οτι η ανάπτυξη αυτή δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς έμπορους, βιοτέχνες και επαγγελματίες αλλά μια χούφτα μεγαλέμπορους, μονοπώλια και ομίλους. Για τους μικρούς το μενού προβλέπει κυνηγητό και απειλές, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, τον κίνδυνο να χάσουν σπίτια, μαγαζιά και εργαλεία.
Χαρακτηριστικό σε αυτό είναι το παράδειγμα του Χιώτη συναδέλφου Γ. Παληού, ο οποίος από το 2012 αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις δανείων που είχε πάρει μαζί με τον αδελφό του. Η πτώση του τζίρου της επιχείρησης στο τυπογραφείο που διατηρεί, ήρθε μοιραία, όπως και σε χιλιάδες άλλους συναδέλφους, λόγω της κρίσης και των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Έτσι οδηγήθηκε στην αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών του.
Η τότε Εμπορική Τράπεζα (σημερινή Alpha), απαίτησε την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του δανείου, απειλώντας με κατασχέσεις. Τον Μάιο του 2013 η τράπεζα εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης, η οποία κρίθηκε από το Πρωτοδικείου της Χίου ως καταχρηστική. Το Φεβρουάριο του 2019, η Τράπεζα κοινοποίησε μέσω δικαστικού επιμελητή διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 € παρόλο που το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 140.000 €. Ένα μήνα μετά του κοινοποιήθηκε κατάσχεση του σπιτιού (που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείου μαζί με τη σύζυγό του) και ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για 7 Νοεμβρίου 2019.
Το Δ.Σ. της ΟΒΣΑ δηλώνει ότι ο εκβιασμός κυβέρνησης και τράπεζας δε θα περάσει. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάδελφο Γ. Παληού. Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις  αλληλεγγύης για τον ίδιο και για κάθε συνάδελφο που χρωστάει και  προσπαθεί να κρατήσει το σπίτι του, τη μικροεπιχείρηση του. Κάνουμε τα σωματεία μας κάστρα αντίστασης, βροντοφωνάζουμε σε όλους τους βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες


Κανένας μονός του. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση, κανένας
πλειστηριασμός σπιτιού, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων.
Διαγραφή και ρύθμιση τώρα μέρους των χρεών των αυτοαπασχολούμενων.
Περίθαλψη δωρεάν για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Συναδέλφισσες - φοι
Παρά τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για μέτρα ανακούφισης για τη “μεσαία τάξη” που τώρα θα ξανατονωθεί και θα ενισχυθεί, το παράδειγμα του συναδέλφου Παληου, μας δείχνει ποιος στην πραγματικότητα ευνοείται. Το μέλημα τους, η αγωνιά τους, αφορά τα συμφέροντα μια χούφτας τραπεζιτών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μερικών μεγάλων επιχειρήσεων δίπλα τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν,  πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται καθημερινά, προκειμένου να ενισχύσουν τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε και τα χρέη τους θεωρούνται ανεξόφλητα, ετοιμάζονται να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφους αφού πρώτα τους αρμέξουν οικονομικά. Παράλληλα για τους πιο «τυχερούς» συνεχίζεται το ατελείωτο κυνήγι των δόσεων
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες για το φορολογικό της κυβέρνησης. Οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε αφορούν πρώτα και κύρια τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όποια ελάφρυνση δούμε οι μικροί στη τσέπη μας, θα μας το πάρει πίσω από την άλλη τσέπη.
Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ της Αττικής σε κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου.
Το Δ.Σ. της ΟΒΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την πρόθεση της να παρέμβει στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό να μπει εμπόδιο στη συνδικαλιστική δράση σε συνέχεια του νομοθετήματος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργία. Καλούμε τα σωματεία μας, τα μέλη μας σε ετοιμότητα να καταδικαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση.
Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι μνημονιακοί νόμοι για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πιαστούν, για ματωμένα πλεονάσματα που πρέπει να πληρώσει ο λαός, για υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι εδώ. Δε μας έχει απομείνει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός του ανυποχώρητου αγώνα, της αλληλεγγύης προς κάθε συνάδελφο, της συμπόρευσης με το αγωνιστικό κίνημα των εργατών, τις γυναίκες και τα παιδιά μας.
Συναδέλφισσες - φοι
Είναι ώρα όλοι μας να πάρουμε θέσεις μάχης. Χωρίς καμιά καθυστέρηση, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε στην οργάνωση της αγωνιστικής μας δράσης ενάντια στην πολιτική που εξοντώνει εμάς και τις οικογένειές μας, με νέο σχέδιο δράσης, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με πυρήνα της οργάνωσης το κάθε Σωματείο. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα. Συνεδριάζουμε τα Δ.Σ. των Σωματείων μας, συζητάμε και κινητοποιούμε τους συναδέλφους, παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε όλα τα σωματεία στη κοινή μας πάλη.
Παλεύουμε για

  • Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  • Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
  • Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.
  • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ
Για Το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ