ΑΘΗΝΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι -σες
Χαιρετίζουμε την αμεση αντίδραση και την αλληλεγγύη των ενώσεων και των σωματείων της Ομοσπονδίας μας,  αλλά και των άλλων μαζικών φορέων που άμεσα πήραν πρωτοβουλίες για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης και  φαρμάκων για τους συμπολίτες μας στις πυρόπληκτες περιοχές.
Το σοκ, από το μέγεθος της καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές πρώτα απ’ όλα, ο πόνος και η δυστυχία δεν πρέπει να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλα και των προηγούμενων κυβερνήσεων που είναι τεράστιες. Η παντελής  έλλειψη κρατικής μέριμνας, υποδομών, μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, αποδεικνύουν ότι η τεραστία τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η απουσία τους, ουσιαστικά είναι υπεύθυνη που θρηνούμε σήμερα νεκρούς συμπολίτες μας, εκατοντάδες τραυματίες, καμένες περιουσίες, καταστροφή του φυσικού πλούτου μεγάλων περιοχών,
Ανησυχούμε πολύ και προειδοποιούμε   την κυβέρνηση να μην  τολμήσει να «κουκουλώσει» τα προβλήματα  όταν  κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Την προειδοποιούμε ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά.
Καλούμε τα σωματεία  σε διαρκή  αλληλεγγύη, επαγρύπνηση, κινητοποίηση ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά και να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι καταστροφές που έγιναν.
Καλούμε τους συναδέλφους που επλήγησαν να οργανωθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους πυρόπληκτους, να διεκδικήσουν αγωνιστικά, μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης.
Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση για την άμεση στήριξη των πληγέντων, καταρχήν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, για τη σίτιση και τη στέγασή τους, την ένδυσή τους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας, με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που έχασαν τους γονείς τους σε αυτή τη νέα τραγωδία.
Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Χωρίς καμιά χρονοτριβή, να υπάρξει τώρα άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων στην Αττική και σε όλη τη χώρα, να σταματήσουμε εδώ και τώρα να μετράμε ανθρώπινες ζωές, τη μία ασύλληπτη τραγωδία μετά την προηγούμενη καταστροφή.
Ταυτόχρονα σημειώνουμε ότι τα μέτρα στήριξης των πληγέντων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως το έκτακτο εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ ανά οικογένεια και αντίστοιχα 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις κλπ, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Δεν επαρκεί ώστε οι όλοι όσοι είδαν το βιος και τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται σε μια στιγμή, να μπορέσουν να ορθοποδήσουν πραγματικά και να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, να μπορέσουν να ξαναστήσουν το σπιτικό τους ή την κατεστραμμένη μικροεπιχείρησή τους.
Επομένως απαιτούμε άμεσα:

  • Να υπάρξει άμεση και αναλυτική καταγραφή των ζημιών στις λαϊκές κατοικίες. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση που να καλύπτει την αποκατάσταση του συνόλου των καταστροφών που υπέστησαν οι οικογένειες της περιοχής.
  • Να υπάρξει άμεσα αναλυτική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι μικροεπιχειρήσεις. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση που να καλύπτει τα πραγματικά έξοδα που απαιτούνται προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν, δηλαδή αποζημίωση που να καλύπτει των σύνολο των ζημιών στο κατάστημα, στα εμπορεύματα, αλλά και στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (μηχανήματα κλπ).

Ταυτόχρονα διεκδικούμε  την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και όχι μόνο για το περιορισμένο διάστημα που ανακοινώθηκε που αφορούν:  

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, ΔΕΗ χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων για όσο χρειαστεί. Καμία κατάσχεση κατοικίας.
  • Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ που έληγαν τέλη Ιουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές για όσο χρόνο είναι πραγματικά απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.
  • Άμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους α/α που καταστράφηκε η επιχείρηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι αυτή να ξαναλειτουργήσει, στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.
  • Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων υγείας-πρόνοιας. Υπολογισμός του  χρόνου αυτού, ως συντάξιμου. Άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών και επιδομάτων. 
  • Άμεση έκδοση και χορήγηση σύνταξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

 Για Το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΑΝΘΗ