ΑΘΗΝΑ 06/03/2019

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής χαιρετίζουμε τους αντιπροσώπους που συμμετείχαν στις εργασίες του έκτακτου καταστατικού συνεδρίου και στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπρόσωπων στη ΓΣΕΒΕΕ.

Η αυξημένη συμμετοχή  και στις δύο διαδικασίες, μας γεμίζει με αισιοδοξία. Η πλούσια συζήτηση στο συνέδριο μας δίνει νέα ώθηση για τη συνέχεια  της πολύμορφης δράσης της Ομοσπονδίας μας. Οι ίδιες οι εργασίες του συνεδρίου, οι δεκάδες παρεμβάσεις συνδικαλιστών από κλάδους και γειτονιές της Αττικής, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν, μας δείχνουν το δρόμο που έχουμε να περπατήσουμε.

Αναδείχτηκαν στο συνέδριο και τα προβλήματα και τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας και που έχουν να κάνουν με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ. Από την αβάσταχτη φορολογία, τα χρέη και τις απειλές για κατασχέσεις μέχρι την παντελή έλλειψη ελεύθερου χρόνου του αυτοαπασχολούμενου και τα τεράστια οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα που γεννά αυτό, κυρίως για τις συναδέλφισσες.

Απευθυνόμαστε στον κάθε ένα συνάδελφο στην Αττική. Οργανώσου στο σωματείο σου. Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι, να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ.

Στα συσσωρευμένα προβλήματα μας απαντάμε με αγώνες

Δεν τσιμπάμε στα προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης. Οι ρυθμίσεις της, είναι “να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι” αφού κρατάει άθικτους όλους τους αμέσους και έμμεσους φόρους που είναι φορτωμένοι στη πλάτη μας και μας απειλεί  με κατασχέσεις ακόμα και για χρέη 500 ευρω. Όχι μόνο αγνοεί επιδεκτικά τα προβλήματα μας, στο όνομα της αντοχής της οικονομίας αντίθετα προκαλεί με την τροπολογία που κατατέθηκε στις 5/3/2019 και μειώνει από 15 σε 10% τους φόρους των διανεμημένων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Στη  φορολεηλασία της κυβέρνησης στα εισοδήματα μας απαντάμε αποφασιστικά.

Αφορολόγητο όριο τώρα 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων που μας φόρτωσαν τη τελευταία δεκαετία.

Στις απειλές ότι θα μας πάρουν το σπίτι και τα μαγαζιά μας αν δεν ρυθμίσουμε τα λιμνάζοντα χρέη μας τους βροντοφωνάζουμε.

Κανένα σπίτι στα χέρια  τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων. Διαγραφή και ρύθμιση τώρα μέρους των χρεών των α/α, περίθαλψη και σύνταξη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποφασίσαμε την  πραγματοποίηση Κεντρικής Κινητοποίησης

Επιδίωξη μας, αυτή η κινητοποίηση  να είναι η κορύφωση δεκάδων πρωτοβουλιών των ίδιων  των Σωματείων. Πρωτοβουλίες που θα οργανωθούν μέσα σε Γενικές Συνελεύσεις, σε Συσκέψεις. Στόχος μας να φτάσουμε σε εκατοντάδες νέους συναδέλφους. Να μπολιάσουμε το σπόρο της ρήξης και της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας αφανίζουν σε ακόμα περισσότερους, να τραβήξουμε νέα σωματεία στον Αγώνα.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη και την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για αυτή, αποφασίσαμε τη πραγματοποίηση καμπάνιας  εγγραφής γυναικών αυτοαπασχολουμένων στα κλαδικά σωματεία και τις Τοπικές Ενώσεις και Συλλόγους.
Απευθυνόμαστε στη συναδέλφισσα που ξέρουμε ότι τραβάει το δικό της καθημερινό Γολγοθά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές και  οικογενειακές της υποχρεώσεις. Σε αυτή που ζει στο πετσί της, την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για  την γυναίκα  μητέρα, επαγγελματία, νοικοκυρά. Σε αυτή που βλέπει τα παιδιά της να αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και να τα μεγαλώνει μέσα στο μαγαζί της.

Οργάνωση στο σωματείο μας. Αυτή είναι η λύση

Παλεύουμε για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία. Να μπουν μπροστά οι δικές  μας σύγχρονες ανάγκες, οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Μέσα από τα σωματεία μας παλεύουμε για επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά , στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο. Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Τρίτη πρωτοβουλία που αποφασίστηκε είναι η συνέχιση των δράσεων μας με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις το καλοκαίρι για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και το δικαίωμα μας στον ελεύθερο χρόνο, τη ξεκούραση, τις διακοπές.

Αποφασίσαμε τη συνέχιση της κοινής μας δράσης με τους εμποροϋπάλληλους κόντρα στην απελευθέρωση του ωραρίου που χρόνια τώρα προωθούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Κόντρα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που παραπλανούν τους αυτοαπασχολουμένους ότι τη λύση θα τη δώσουν τα δικαστήρια. Άλλωστε πρόσφατα το ΣΤΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμο το άνοιγμα των καταστημάτων τη Κυριακή, δείχνοντας ότι και τα δικαστήρια υπηρετούν τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους και διαμορφώνουν τους νόμους που τους προστατεύουν.

Κόντρα σε όλους αυτούς εμείς συνεχίζουμε και  παλεύουμε για Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Για καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Για να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Για εξαήμερη λειτουργία, 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά. Για να μην επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Για κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους δήμους.

Το νέο ΔΣ της ΟΒΣΑ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα.