ΑΘΗΝΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο.Β.Σ.Α. 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι
Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση, είναι απόδειξη για το ποιοι θα πληρώσουν την «ανάπτυξη για όλους» που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο νέος προϋπολογισμός υλοποιεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Η εποπτεία, τα ματωμένα πλεονάσματα, το σύνολο των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών  που ξεζουμίζουν τον λαό, ήρθαν για να μείνουν, δεν καταργείται τίποτα. 
Δεν τρώμε κουτόχορτο! Να πουλήσουν τα παραμύθια τους, αλλού!
Η κυβέρνηση καυχιέται ότι μειώνει φόρους και αυξάνει το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και των μικροεπαγγελματιών. Λέει ψέματα! Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% στο 9% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020. Ακόμα και τότε, η ελάφρυνση που θα αποφέρει, εξανεμίζεται από τα μέτρα  που αποτυπώνονται στον νέο προϋπολογισμό.


Για τους αυτοαπασχολουμένους φέρνουν:
 • Αύξηση από 185€ στα 210€ για την κατώτερη ασφαλιστική εισφορά που ούτως ή άλλως πληρώνει το 85% των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.
 • Αυστηροποίηση είσπραξης χρεών σε εφορία, ταμείο , τράπεζες, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το νέο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. Πάνω από 300 χιλιάδες μπήκαν στις ρυθμίσεις και πληρώνουν δόσεις που συρρικνώνουν το εισόδημα.
 • Το μέτρο, για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος και για τους αυτοαπασχολούμενους  προκειμένου να ενταχθούν στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης. Υπολογίζουν έσοδα 557 εκ ευρώ που θα επιβαρύνουν αναλογικά και τους α/α.
 • Μείωση στο κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατομμύρια €υρώ
 • Περικοπή της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία κατά 37 εκατομμύρια  ευρώ, περικοπές σε αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα κατά 173 εκατομμύρια  €υρώ.

Κερδισμένοι βγαίνουν και πάλι, βγαίνουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι!
Φέτος θα απολαύσουν φοροαπαλλαγές ύψους 541 εκατομμύρια €υρώ. Ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα απαλλαγούν από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 123 εκατομμυρίων €υρώ.
Η κυβέρνηση δεν ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους  και τους μικρούς ΕΒΕ, ίσα -  ίσα δίνει ακόμα περισσότερα όπλα στους μονοπωλιακούς ομίλους σε συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού ώστε να τσακίσουν και άλλο τις ζωές μας.


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ οικογενειών  ΜΑΣ

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ της Αττικής να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Καλούμε, κάθε σωματείο, κάθε  συνδικαλιστή που  καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, που δεν υποχωρεί, που πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας να μπει στην πάλη.


Απαιτούμε:
 • Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. 
 • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις  σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
 • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα)
 • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
 • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
 • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
        ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΒΣΑ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

 

Για Το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΑΝΘΗ