ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο.Β.ΣΑ.

ΟΜΟΝΟΙΑ  15/06/2016

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΒΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Β.Σ.Α.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι.


Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε.


Ως εδώ! Δε συμβιβαζόμαστε πια με την ασταμάτητη φοροληστεία. Δεν αποδεχόμαστε τον καθημερινό εφιάλτη που έχουν διαμορφώσει για μας και τις οικογένειές μας η κυβέρνηση και οι ευρωσυνεταίροι της.


Απαιτούμε εδώ και τώρα την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, την άμεση ανακούφισή τους από την ατελείωτη λαίλαπα, που βιώνουν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και α/α. Διεκδικούμε ως ελάχιστο μέσο ανακούφισης την άμεση επιστροφή του αφορολόγητου ορίου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους αυτοαπασχολούμενους.


Συνάδελφοι, ισσες


Δεν σκοπεύουμε από αυτό το βήμα να απαριθμήσουμε τα μεγάλα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων που οξύνονται χρόνο με το χρόνο και άλλωστε όλοι μας τα ζούμε στο πετσί μας.


Ποιος όμως από εδώ δεν ζει με τα ατελείωτα χαράτσια που κατατρώνε το ήδη λεηλατημένο εισόδημα,Τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη σε δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές που μας πνίγουν, Την ατελείωτη δουλειά πρωί βράδυ, χωρίς αντίκρισμα πλέον στην εξασφάλιση ενός στοιχειώδους ανεκτού βιοτικού επιπέδου για μας και τις οικογένειές μας;


Η πραγματικότητα βοά, καθώς τα ίδια τα επίσημα στοιχεία των Υπουργείων είναι αποκαλυπτικά. Δυο στους τρεις α/α οφείλουν χρέη σε ταμείο και εφορία. Μόνο στο 1ο τετράμηνο του 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τα 4,33 δις ευρώ. 54 από τις 137 χιλιάδες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν. Αντίστοιχα διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕη αγγίζοντας τα 2,7 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.


Την νέα κυβέρνηση και την πολιτική της , αυτήν που υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια, τη νιώσαμε πια στο πετσί και την τσέπη μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα χόρευε τις αγορές πεντοζάλη, όχι μόνο δεν οδήγησε σε ανάκτηση ενός μέρους έστω των βαρύτατων απωλειών, αντίθετα μας χορεύει στο ταψί και μας φορτώνει με νέα βάρη.


Η διατήρηση των φοροληστρικών νόμων, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος,  το τσάκισμα του ασφαλιστικού, των συντάξεων, και επιπλέον όλοι οι νόμοι που συμπυκνώνονταν στο 3ο μνημόνιο και ματώνουν σήμερα το λαό, που εκτοπίζουν τους α/α, είναι μέτρα που εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν για λογαριασμό τους τα περιβόητα ματωμένα πλεονάσματα. Είναι οι νόμοι και τά μέτρα για τους οποίους η κυβέρνηση δέχεται τα συγχαρητήρια του Νταισελμπλουμ, του Βάλς και των υπόλοιπων συνεταίρων της λυκοσυμμαχίας, αλλά και του ΣΕΒ του ΣΕΤΕ, των εφοπλιστών, των πολυκαταστημάτων.


Αυτά είναι τα μέτρα που συνυπέγραψαν και τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονίου, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, μέτρα βγαλμένα από την ίδια τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέτρα που απαιτούσαν χρόνια τώρα οι σύνδεσμοι βιομηχάνων τουριστικού κεφαλαίου, εφοπλιστών και άλλων.


Έπεσαν οι μάσκες της κυβέρνησης που το έπαιζε υπέρ των αδυνάτων. Αποδείχθηκε ότι και αυτοί υπηρετούν τον ίδιο θεό, τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, και δεν δίστασαν , ούτε θα διστάσουν να εφαρμόσουν ακόμα χειρότερα αν δεν τους σταματήσουμε.


Την ίδια ώρα που με χιλίους δυο νόμους ματώνουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους προσφέρουν νέες απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις σε ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο.


Την ώρα που φορτώνουν τους αυτοκινητιστές με νέα βάρη, νέους φόρους στα καύσιμα, προσφέρουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αφορολόγητο φυσικό αέριο στους βιομηχάνους


Κερασάκι στην τούρτα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει τζάμπα χρήμα στα μεγαθήρια και νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, μόνιμες ενώ για εμάς ο αυτόματος κόφτης θα φέρνει νέα δεινά όποτε δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός. Ενας νόμος που χρηματοδοτείται  από το μάτωμα των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων στους οποίους δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ.


Ποιος μικρέμπορας, βιοτέχνης, αυτοκινητιστής καλύπτει τις προυποθέσεις που θέτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για χρηματοδότηση. Το ύψος του κύκλου εργασιών που προβλέπει, η καινοτομία και η εξωστρέφεια που αφορούν και φωτογραφίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και μια περιορισμένη γκάμα μεσαίων επιχειρηματιών που έχουν τα κεφάλαια επιβεβαιώνουν ότι για μια ακόμη φορά οι α/α θα μείνουν μόνο στη θέση του πληρωτή.


Ο μικρός επαγγελματίας που χρωστά παντού, που βλέπει το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς δεν συγκαταλέγεται σ’ όσους έχουν να παίρνουν, συγκαταλέγεται  στα μάτια των κυβερνήσεων και της ΕΕ στο περιβόητο «διαρθρωτικό πρόβλημα»


Γι΄αυτό και ξαναλέμε σε κάθε συνάδελφο να απορρίψει τη λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το νέο προπαγανδιστικό σλόγκαν της κυβέρνησης, Σε αυτή την ανάπτυξη το εισόδημα και τα δικαιώματα των μικρών αυτοαπασχολούμενων θα είναι για μια ακόμα φορά το λίπασμα για να κερδοφορήσουν οι λίγοι και εκλεκτοί.


Να απορρίψει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΒΕΕ και ΕΣΣΕ, που σκορπούν αυταπάτες στους συναδέλφους, ψεύτικες προσδοκίες ότι μπορεί να βρεθεί λύση αν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι της χρηματοδότησης ο λύκος με το αρνί. Που υποσχόταν ότι με διάλογο και προτάσεις οι αυτοαπασχολούμενοι θα βγουν από τη θέση του θύματος και θα απολαύσουν τις χάρες της ανάπτυξης.


Συνάδελφοι, ισσες


Γνωρίζουμε ότι αντιπροσωπεύουμε ένα κοινωνικό στρώμα που όλοι δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Ίσως μια μικρή μερίδα μεσαίων επιχειρήσεων να βγούν κερδισμένες από την πολυπόθητη ανάκαμψη που όλα τα κόμματα και η ΕΕ ευαγγελίζονται. Αυτοί όμως θα είναι λίγοι, συγκεκριμένοι ανώτερου εισοδήματος επιχειρηματίες που μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα διάφορα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και όλοι οι συνεταίροι της.


Εμείς από την πλευρά μας που ζούμε και αναπνέουμε τον ίδια αέρα με τους εργαζόμενους αυτής της χώρας, που μοιραζόμαστε τη φτώχεια και τις καθημερινές ανησυχίες για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας , που αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της ανεργίας , των χρεών και της φτωχοποίησης, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να συνομολογήσουμε τη σφαγή μας.


Τώρα είναι η ώρα να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας


Έχουμε τη δύναμη μπορούμε να τους σταματήσουμε.


Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν το δρόμο, προσφέρουν πολύτιμη πείρα.


Αποκάλυψαν το βαθιά αντιλαϊκό προσωπείο  μιας κυβέρνησης που αποδείχτηκε έτοιμη να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν έκαναν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενοι.


Αποκάλυψαν τη βαθιά μονοπωλιακή στόχευση των μέτρων που αυτή εφάρμοσε, με τις οδηγίες της Ε.Ε. και των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.


Οδήγησε σε χρεοκοπία το σχεδιασμό τους να κάνουν το λαό χειροκροτητή στην ίδια του τη σφαγή.


Αποκάλυψαν ότι το ίδιο το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία που χτίζεται σήμερα, μπορεί να στριμώχνει, να ανακόπτει, να καθυστέρει αντιλαϊκά μέτρα. Το αντιασφαλιστικό  νομοσχέδιο ήταν να το ψηφίσουν από πέρισι τον χειμώνα.


Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς αυτούς τους αγώνες.


Αποκάλυψαν ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που προβληματίζονται, που συνειδητοποιούν τα ψέματα «της πρώτης φοράς αριστερά», που μπορούν να κάνουν το βήμα να δυναμώσει ο αγώνας, να υψωθεί ένα τοίχος αντίστασης απέναντι στην πολιτική αυτή.


Το βασικότερο όμως είναι ότι έφεραν στο προσκήνιο πείρα θετική που λέει, ότι οι λαϊκές δυνάμεις που προσπαθούν να διαχωρίσουν με διάφορες συκοφαντίες και ψευτιές, έχουν κοινά συμφέροντα, μπορούν να αναπτύξουν τον κοινό αγώνα, να περπατήσουν πλάι πλάι, να οργανώσουν τη δική τους συμμαχία.


Μια συμμαχία που μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική όσο θέτει στο επίκεντρο της πάλης της τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όσο αντιπαλεύει και διαμορφώνει τις προυποθέσεις για την ανατροπή της στρατηγικής αυτής που έχει στόχο και μόνο, τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλιακών ομίλων.


Ο δρόμος της σύγκρουσης της ανατροπής δεν είναι εύκολος, είναι όμως ο μόνος αναγκαίος για να αντιμετωπίσουμε τα όλο ένα και πιο οξυμμένα αδιέξοδα που έχουμε μπροστά μας.


Αυτόν τον δρόμο έρχονται να θολώσουν για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και τα νέα κινήματα τύπου πλατείας, κινήματα κυματοθραύστες που τα έχουμε ξαναζήσει με τους αγανακτισμένους και κάποιοι σήμερα θέλουν να τα νεκραναστήσουν.


Τα κόμματα, τα κανάλια, οι μηχανισμοί του συστήματος, που δεν βγάζουν ποτέ μια ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, που ρίχνουν μαύρο στην προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγωνιστικών σωματείων και σήμερα για το ιντερνετικό ραντεβού των λεγόμενων ανένταχτων έχουν δώσει τα ρέστα τους.


Καλούμε τους α/α να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές  τις πρωτοβουλίες, που διαδηλώνουν δήθεν ακομμάτιστα και αχρωμάτιστα, και την ίδια ώρα με τα αιτήματά τους στρώνουν το έδαφος για την ταχύτερη υλοποίηση της πολιτικής που μας ξεριζώνει.


Δεν μας ξεγελάνε. Δε θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, να συμμετέχουμε σε αυτή τη βολική αντιπαράθεση που σκόπιμα αναθερμαίνεται. Η ομοσπονδία μας, τα σωματεία μας με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το αποκούμπι, το τόπο συνάντησης των χιλιάδων συναδέλφων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.


Η Λαϊκή Συμμαχία με τις ταξικές δυνάμεις των εργατουπάλληλων, με την φτωχή αγροτιά των μπλόκων, με τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων στην πρώτη γραμμή, είναι το δικό μας όπλο απέναντι στο μαύρο μέτωπο όλων όσων μας οδηγούν στη φτώχια και την ανέχεια για να θησαυρίζουν οι λίγοι.


Σήμερα σηματοδοτούμε νέο γύρο κινητοποιήσεων για τα δικαιώματά μας.
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά. Δεν σταματάμε δεν συμβιβαζόμαστε.


Διεκδικούμε εδώ και τώρα την ανάκληση των βαρύτατων θυσιών μας, διεκδικούμε εδώ και τώρα να πληρώσουν όσοι μας έφεραν ως εδώ, το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος που κάνει το πάντα για τα συμφέροντά τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, αρκετά πλήρωσαν.


Απαιτούμε εδώ και τώρα την ανακούφιση των μικρών α/α και επαγγελματιών, την επιστροφή του αφορολόγητου ορίου ως ελάχιστο μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα!


Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, με καλύτερη οργάνωση με μεγαλύτερη υπομονή, φτάνοντας σε όλους τους συναδέλφους που υποφέρουν και μας περιμένουν.


Με πιο συστηματική δουλειά στα σωματεία μας, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, με δουλειά για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς όπου είμαστε μειοψηφία.

 

 Έχουμε αγωνιστική πείρα, έχουμε το δίκιο, θα τα καταφέρουμε.